Nem elégedettek a termelők

2023.10.22. 18:45

Drága lesz télen az alma, közepes az idei termés

A tavalyi aszályos év után valamivel jobb a helyzet a gyümölcstermés területén, de nem elégedettek a termelők. Ennek oka, hogy az az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb tavaszi hónapok hátráltatták a terméskötődést, minőségi gondokat okoztak és kifejezetten kedveztek egyes növénybetegségeknek. Almából sok termelő arra panaszkodik, hogy a sok évi átlagot sem érték el az idén – írja a teol.hu.

Zaol.hu

Fotó: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Az alma nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, alig akad olyan kert, ahol legalább egy fa ne teremné ezt a gyümölcsöt. cseresznyéből a tavalyi mennyiség 40-50 százaléka, őszi- és kajszibarackból egyharmada termett, de a gazdálkodók meggyből is 20 százalékkal kevesebbet szüreteltek le, és jelentős terméskiesés volt a szilvánál és a körténél is.

Arról, hogy hogyan látják a helyzetet a gazdák és milyen árakra számíthatunk, a teol.hu cikkében olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!