Zala Vármegye Gazdaságáért

2023.06.03. 18:00

A megye gazdasági teljesítőképességéhez a vidék ereje is jelentősen hozzájárul

Az elmúlt évtized egyik legfontosabb gazdaságfejlesztési folyamata Zala vármegye „újraiparosítása”. A megvalósult és folyamatban lévő beruházások egy része - ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, Rheinmetall, Bosch - olyan high-tech vállalkozás, amely vonzza a nemzetgazdasági ágazatokban működő, magas hatékonysággal és termelékenységgel bíró cégeket.

Korosa Titanilla

Dr. Pál Attila: Azért teszünk erő- feszítéseket, hogy érdemes és jó legyen Zalában élni, dolgozni

Forrás: ZH-Archívum

Az újraiparosításnak a jövő szempontjából életképes módja zajlik a szemünk láttára - fogalmazott dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.
Ezek a beruházások erősítik a vármegyében működő mikro- és kisvállalkozások pozícióját is. A high-tech cégek által foglalkoztatott munkavállalók bővítik a fizetőképes keresletet a zalai vállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások iránt, míg a zalai cégek beszállítóivá válnak azoknak a vállalatoknak, amelyek évtizedek múlva is húzni fogják a gazdaságot.

- A fejlesztési keretrendszerbe jól illeszkedik Zalaegerszegen az infrastruktúrát érintő beruházások hálózata, a betelepült gyárak, a felsőoktatási intézmények együttműködése, a helyben elérhető gyakorlatorientált képzések bővülése - mutatott rá a vármegyegyűlés elnöke. - A megye gazdaságának teljesítőképességéhez a vidék ereje is jelentősen hozzájárul: Hévíz, Lenti és Zalakaros, valamint Keszthely turisztikai teljesítménye, Nagykanizsa körforgásos gazdaság irányába való törekvései.

A jövő igényeihez igazodó nagy beruházások megvalósulása mellett a mikro- és kisvállalkozások fejlődése létfontosságú. Ebben aktívan részt vesz a vármegye önkormányzata által létrehozott Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány több módon is.

- Azért teszünk erőfeszítéseket, hogy érdemes és jó legyen Zalában élni és dolgozni - hangsúlyozta dr. Pál Attila. - A TOP Plusz fejlesztési források felhasználásával iskolák újultak meg, folyamatos az orvosi rendelők infrastrukturális és eszközfejlesztése, bővül a kerékpárút-hálózat. Az épületenergetikai beruházások révén az önkormányzati intézmények üzemeltetési költsége csökkent, egyúttal a klímacélok teljesítése is közelebb került. A csapadékvíz-elvezetési pályázatok által kisebb a károk előfordulásának kockázata, szépülnek falvaink. Az elmúlt nehéz időszak ellenére elért eredmények megerősítenek abban a hitben, hogy a kormány vállalkozásokat segítő gazdaságpolitikája és a vármegyei kezdeményezések, együttműködések a jövőben is hatékonynak bizonyulnak - zárta gondolatait az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!