A támogatás összege 470 millió forint

2023.03.16. 15:30

Kerékpárút épül Lentiben

Csütörtökön átadták a munkaterületet a kivitelezőnek, elkezdődött a belterületi kerékpárút kiépítése a városban. A munkálatok több utcát is érintenek majd a következő hónapokban.

Korosa Titanilla

A Helyi Értékek Házánál tartották a sajtótájékoztatót, az épület előtt elhalad majd a kerékpárút. A képen (b-j) Hordós Krisztina, dr. Pál Attila, Pácsonyi Imre, a vármegyegyűlés alelnöke és Horváth László

Fotó: Korosa Titanilla

A kerékpáros nyomvonalak alapvetően meglévő közutak mellett, vagy azok burkolatát felhasználva kerültek meghatározásra. Érintett a 75. számú főút, illetve a csatlakozó belterületi utcák. Köztük a Dózsa György, a Petőfi, a Bánffy utca, a Templom tér, a Zrínyi, a Vörösmarty, az Akácfa, a Fűz, a Gyár, illetve a Lovarda utca Kossuth úti átvezetéssel. Ebből mintegy 1,3 km épül a járdák kiszélesítésével, 4740 méteren pedig a közutak két oldalán létesül kerékpársáv részben felfestéssel, részben az útpálya kiszélesítésével. Ennek érdekében több utca aszfaltozása is megtörténik összesen mintegy 10 ezer négyzetméter felületen.

A beruházás a vármegyei önkormányzat vezető partnerségével valósul meg a Zala Kétkeréken program keretében TOP forrásból.

A munkaterület átadásakor dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a kerékpárutak fejlesztésekor a hálózatos rendszer kiépítése a cél, igazodva az országos, regionális és nemzetközi útvonalakhoz. Lenti speciális településszerkezettel bír, öt városrésze van. A települési önkormányzat mindig odafigyelt a városrészekben is az infrastruktúra fejlesztésére, a kerékpáutak megépítésével biztosították az ott élőknek a városba való közlekedést. A mostani beruházás pedig biztosítja ezeknek a biciklis utaknak az összeköttetését a városon belül.

Horváth László polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat már hat alkalommal elnyerte a kerékpárosbarát település címet, vagyis elismerték a kerékpározás feltételeinek javításáért tett erőfeszítéseiket. A szemléletformáló programok mellett az elmúlt időszakban a Béke utcában 1 km hosszban épült kerékpárút, a Táncsics úton kerékpársáv létesült, megújult a máhomfai, a lentikápolnai bicikliút, valamint a Rédics felé vezető szakasz is. E fejlesztések folytatása a belterületi kerékpárút kiépítése, mely összeköttetést létesít a városrészek, a környező települések és Szlovénia felé. A polgármester a munkálatok idejére a lakók és a közlekedők türelmét kérte. 

A beruházás szakmai tartalmát Hordós Krisztina, a kivitelező helyi Le-Ko Kft. ügyvezetője ismertette, kiemelte, hogy több mint 6 kilométerrel bővül a már meglévő kerékpárúthálózat a városban. 

A projekt támogatás összege mintegy 470 millió forint. A munkákra 250 nap áll a kivitelező rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!