Mecénások

2023.02.23. 20:00

Nagyadózókat köszöntött, gazdaságfejlesztési és sportmecénás díjat adott át Zalaegerszeg önkormányzata

2015 óta ünnepélyes keretek között köszöni meg a város közössége nevében Zalaegerszeg önkormányzata és Balaicz Zoltán polgármester a városban működő, eredményeik alapján a legnagyobb adózónak minősülő vállalkozásoknak, hogy jelentősen hozzájárulnak a megyeszékhely sokoldalú fejlődéséhez.

Arany Horváth Zsuzsa

A 25 legnagyobb zalaegerszegi székhelyű adózó vállalkozás képviselői Balaicz Zoltán polgármesterrel a díszteremben a ceremónia végén

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A cégek nemcsak a helyi iparűzési adóval segítik a város terveinek megvalósulását, hanem szerteágazó mecénási, támogatói tevékenységükkel is. Csütörtökön a városi díszteremben a 25 legnagyobb adózó vállalkozás képviselői előtt először bemutatták a Fejlődő Zalaegerszeg című kisfilmet, majd Balaicz Zoltán polgármester fejezte ki a város minden lakója nevében elismerését, háláját, köszönetét. A 25 legnagyobb adózó 2021-ben 2,9 milliárd forinttal járult hozzá az iparűzési adóval Zalaegerszeg költségvetéséhez, 2022-ben már 3 milliárddal, mindkét esetben 55 százalékát tette ki az ezzel az adóbevétellel érkező összegnek. A polgármester elmondta, ezen túl a munkahely teremtéssel, több száz család megélhetésének biztosításával, jótékonysággal, szponzorációval is szolgálják azt, hogy Zalaegerszeg mindannyiunk számára élhető otthonunk legyen.  

Balaicz Zoltán ezután adatokkal gazdagon illusztrált képes prezentációban mutatta be az elmúlt évek fejlődését, érzékeltetve ezzel azt is, hogy az adó jó célokat szolgál a felelős gazdálkodás és tervezés eredményeként. Beszélt az energiaválság okozta gondokról is, a megemelkedett számladíjakról. Elhangzott, hogy az elmúlt 8 évben több tízmilliárd forint értékben valósultak meg beruházások, így 4400 új munkahely jött létre. A munkanélküliség aránya a 2014-es 7,5 százalékról 2022-re csupán 2,6 százalékra csökkent. A város helyi iparűzési adóbevétele (a gazdaság fejlődésének fontos fokmérője) 75 százalékkal nőtt: 2014-ben  3 milliárd forint, 2019-ben 4 milliárd, 2023-ban 5,6 milliárd  forintot tett ki. Az eddigi információik alapján 2022–2024 között további 1 700 új munkahely jön még létre, tette hozzá a városvezető, miután számba vette a gazdasági, városfejlesztési, oktatási, kulturális, sport, környezetvédelmi és közösségi fejlődés állomásait, amelyek gazdasági- és középületekben, utakban, programokban, parkokban, konferenciákban testesülnek meg.

A legnagyobb 25 adózó szervezet képviselői ezután oklevelet vehettek át a polgármestertől. Az alábbi vállalkozások tartoznak Zalaegerszegen a legnagyobb adózók közé: 3B Hungaria Kft., ADA Nova Kft. , AQ Anton Kft., Autóipari Próbapálya Zala Kft., Edelmann Hungary Packaging Zrt., Flextronics International Kft., Forest Hungary Kft., Ganzeg Kft., Magyar Telekom Nyrt., MOL Zrt. Zalai Finomító, MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., Országos Dohányboltellátó Kft., OTP Faktoring Zrt., OTP Bank Nyrt., Pylon 94 Kft., Schneider Electric, Sitform Bútorgyár Bt., Thyssenkrupp Materials Hungary Zrt, ZÁÉV Zrt., ZALACO Zrt. , Zala-Elektro Kft., Zala-Müllex Kft., ZALAVÍZ Zrt. 

A város önkormányzata Zalaegerszeg Gazdaságfejlesztéséért díjat adományozott az ADA Nova Kft-nek és a Tornyos és Társa Kft.-nek Zalaegerszeg fejlődéséért vállalt tevékenységéért, valamint Sport mecénása díjat nyert a Zala Müllex Kft., mely a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda és a jégkorong támogatójaként segíti a sporteredmények elérését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!