Gratulálunk!

2022.11.24. 14:00

Kiss Botond, a zalai a Pénzmester verseny ezüstérmese

Negyedik alkalommal rendezte meg az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Budapesti Értéktőzsdével együttműködve a Pénzmesterek vetélkedőt, amelyen a diákokon kívül a felkészítő a tanárokat is díjazták.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége főtitkára, Tóth Tibor, Államháztartás Finanszírozásáért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős államtitkár, Kiss Botond Attila, Árkovics István, a Pannónia Nyugdíjpénztár igazgatótanácsa elnöke Fotó: Pénzügyminisztérium

A nyertesek a Pénzügyminisztériumban vehették át a díjakat. Köztük volt Kiss Botond Attila, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulója, aki II. helyezést ért el a nyugdíjpénztár kategóriában. Felkészítő tanára Rinfel Mónika, Botond édesanyja.

A megmérettetésre közel 6000 diák regisztrált, a nyeremény a több, mint 1,5 millió forint összértékű volt. Szakmai szponzorként támogatta a vetélkedőt Budapesti Értéktőzsde, az OTP Egészségpénztár és a Pannónia Nyugdíjpénztár is.

A verseny 2022. március 07-től 2022. május 15-ig zajlott. Ezalatt a diákok minden héten 10-10 kérdésből álló kérdőívet oldottak meg. A legjobb 50 versenyző bekerült a döntőbe, ahol kvíz várt rájuk, és esszéfeladatot is kaptak, mely a pénzügyi és az öngondoskodáshoz kapcsolódó alapismereteken alapult.

A pénzügyminisztérium 2022-ben is különdíjat ajánlott fel a legötletesebb esszék fiatal íróinak. Rövid klipek készültek a szerzők szereplésével, hogy a korosztályuk más csatornákon keresztül is megismerhesse a legjobbak meglátásait, emelte ki Tóth Tibor, az Államháztartás Finanszírozásáért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős államtitkár a díjátadón.

Pénzmesterek verseny első helyezettje Szafián Petra, a kőszegi, Jurisich-gimnázium növendéke, a nyugdíjpénztári kategória nyertese Riegler Csenge, a kőszegi gimnáziumból, ebben a kategóriában lett második Kiss Botond Attila. Külön érdekesség, hogy a nyugdíjpénztár kategória díjait Árkovics István, a Pannónia Nyugdíjpénztár Igazgatótanács Elnöke adta át, aki zalai és maga is a Zrínyi-gimnázium tanulója volt. (A 28 éves Pannónia Nyugdíjpénztár 42 ezres taglétszámmal bír, 7. a pénztárak sorában, a tagok vagyona alapján az 5. helyet foglalja el. Az egy főre jutó megtakarítás fejenként 3,6 millió forint.) Árkovics István szerint fontos, hogy ennyi fiatal, ilyen lelkesen vesz részt egy számukra még távolinak tűnő témakört érintő versenyen. A PANNÓNIA különdíját is elnyerte Kiss Botond Attila.

Kiss Botond lapunk érdeklődésére elmondta, a szülei támogatásával első osztályos kora óta rendszeresen jár pénzügyi versenyekre, eleinte főleg a K&H Bank által szervezett országos vetélkedőkön vett részt, később a Pénziránytű Alapítvány, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium versenyein indult, főleg csapatban, de gyakran egyénileg is.

- Sikeresnek mondhatjuk magunkat, több első helyezéssel büszkélkedhetünk. A Pénztárszövetség által szervezett Pénzmesterek versenyen kilencedikes koromban indultam először, akkor negyedik lettem. Miután megismertem a verseny struktúráját, úgy éreztem, hogy képes vagyok még jobb eredményt elérni. A verseny presztízse mellett ez is motivált.

- Miért a nyugdíjpénzár témakört választották?

- Az ismert és jól modellezhető középtávú demográfiai, pénzügyi, gazdasági és ökológiai folyamatokat figyelembe véve úgy érzem, a nyugdíjkérdés civilizációnk legégetőbb problémája.

- Milyen feladatokat kellett megoldani, mi volt a legérdekesebb?

- A verseny feladatai különböző témaköröket érintettek: adózás, bankok, biztosítások, megtakarítások, egészségtudatosság, pénztárak, tőzsde. A döntőben a választható esszétémák között szerepelt a nyugdíjpénztár, de lehetett írni az elektronikus bankolásról is. A legérdekesebb az a gondolatkísérlet volt, hogy hogyan lehet rávenni az embereket a nyugdíjcélú megtakarításokra.

-Hogy látja a tanár és a diák a fiatalok pénzügyi tudatosságát?

- A fiatalok pénzügyi tudatossága pont olyan, mint az idősebbeké. Leginkább a sokféle szóval jellemezhetnénk őket: a vérbeli Mikszáth-dzsentritől a modern Harpagonig, köztük is megtalálható minden típus. Tapasztalataim szerint az edukáció jelen keretei között csupán ismereteket lehet bővíteni, az attitűd formálása meghaladja lehetőségeinket - magyarázta Rinfel Mónika.

- Iskolai beszélgetések során többször felmerül a pénzügyi ismeretek oktatásának kérdése. Jól látszik, hogy komolyabb tervek és célok (továbbtanulás, önálló életkezdés, vállalkozás beindításához szükséges saját tőkerész) nem valósíthatók meg előzetes tervezés és felkészülési folyamat nélkül. Ehhez jó lenne az iskolában is hasznos, gyakorlatban is kamatoztatható ismeretekhez jutni. Ennek hiányában a családi minták követése a meghatározó- tette hozzá Botond.

- Van-e következő versenyterv?

- Az évek során megismertem a pénzügyi vetélkedők szinte teljes palettáját, úgy érzem, nem lehet nem folytatni a munkát. Emellett indulok az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, ahova angol, német, francia és magyar nyelvből neveztem.

- Hova készül továbbtanulni?

- Bár a versenyek révén rálátást szerezhettem a közgazdasági pályára, úgy látom, alkatomnak leginkább a jogi pálya felel meg. Néhány éve indult a bécsi egyetemen nemzetközi jogi képzés, úgy érzem, ott a helyem, de szóba jön még az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi kara is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!