A Zalaerdő nem szeretné veszélyeztetni a természeti értékeket

2022.08.11. 14:00

Folyamatos a lakosság tűzifaellátása Zala megyében

Az emelkedő energiaárak és a szomszédos háború miatt hónapok óta bizonytalanság él az emberekben, s egyre többen szeretnék kiváltani a gázzal való fűtést szénnel vagy tűzifával. Lapunk az időközben megjelent, fakitermeléssel kapcsolatos kormányrendeletről kérdezte a Zalaerdő Zrt.-t, miként érinti mindez a megye erdős területeit.

Mozsár Eszter

Természetes felújítás a Letenyei Erdészet területén Fotó: Csányi Károly/Zalaerdő

Az új kormányrendelet sok természetvédő szerint aggályos, mert úgy vélik, hogy szabad utat enged a korlátlan erdőirtásnak, a védett területek pusztításának. Érdeklődésünkre Kreiner Roland termelési igazgató elmondta: a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az energiaellátási krízis miatt a lakossági és közületi tűzifaigény indokolja, a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudnak biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás, benne a fakitermelés az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik.

A termelési igazgató hangsúlyozta, az új, vészhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, azok alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. 

- Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli. Zala megye az ország erdőkben gazdag területei közé tartozik. A megyei lakosság éves tűzifa-szükségletét fedezni tudja a Zalaerdő Zrt. a szokásosnál magasabb igény ellenére is, így a lakosság tűzifaellátása folyamatosan biztosított. A társaság a körzeti erdőtervekben rögzítettek szerint több mint 56 ezer hektáron, fenntartható, tartamos erdőgazdálkodást folytat. A társaság a fakitermelések utáni erdőfelújítást a jogszabályi előírások betartásával maradéktalanul elvégzi. Ezen túl részt veszünk az országfásítási mintaprogramban is, amelynek kapcsán eddig több mint 32 hektár új erdőt telepítettünk 2019 őszétől - tájékoztatott Kreiner Roland.

Országos tendencia, hogy a növekvő kereslet felfelé hajtja a tűzifa árát, illetve sok helyen nincsen készleten fa. A termelési igazgató megerősítette, a lakossági tűzifa árai nyilvánosak, az aktuális árlista a társaság honlapján megtekinthető. Néhány példát említve a bükk/gyertyán hasított tűzifa köbmétere 36195 forint, míg a tölgy/cser köbmétere 34290 forint. A kandallófa az előzőnél 20955 forint/űrméter, az utóbbinál pedig 19685 forint/űrméter.

Végül az erdők védelmével kapcsolatosan hozzátette, a lakosság leginkább úgy tudja védeni az erdőt, ha betartja az erdőlátogatás írott és íratlan szabályait, ami az erdőtörvényben is megtalálható.  A legnagyobb problémát a szemetelés jelenti, éves szinten rengeteg illegálisan lerakott hulladékot gyűjtenek össze és szállítanak el, amely jelentős többletköltséget okoz. Nemcsak a kirándulások, séták alkalmával elszórt zsebkendők, vizes, üdítős palackok, cigarettacsikkek okoznak problémát, hanem a célirányosan kivitt háztartási és gyakran veszélyes hulladék is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!