Zalaerdő Zrt.

2022.06.28. 17:00

Közel ötezer fácáncsibe érkezett Homokkomáromba

Közel 5000 naposfácán érkezett a minap a Zalaerdő Zrt. zsigárdi neveldéjébe.

Horváth-Balogh Attila

Infralámpák biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a csibéknek Fotó: ZH

Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója elmondta: a magyar apróvad- gazdálkodás szempontjából az egyik legfontosabb vadfaj a fácán, amely a zárt erdőségek kivételével hazánk egész területén megtalálható, de állományának nagy része az Alföldön él.

– Az elmúlt néhány esztendőben a hazai agráriumban kedvező változások következtek be az apróvadfajokra nézve – bocsátotta előre a zalai szakember.

– Az erdőszegélyekbe, a mezőgazdasági táblák széleibe, de önálló parcellákba is egyre több helyen pillangós növényt (például lucernát, vörösherét) és azok keverékeit vetették a földhasználók, ami kedvezően hatott az apróvadállományra. Ennek köszönhetően erősödött a fácán és a mezei nyúl állománya. Ernszt Tamás hozzátette: a Zalaerdő Zrt. 2018 óta foglalkozik fácánneveléssel Homokkomárom külterületén. 2018 év elején két fedett fácán-utónevelőt, úgynevezett voliert építettek, amelyekbe előnevelt, hat-hét hetes fácánokat vásároltak, majd neveltek fel.

– E területrészen 2020-ban tíz, majd tavaly további tíz fácán-előnevelő házat építettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a fácánnevelés teljes folyamatát, azaz a napos fácáncsibék fogadásától a felnőtt fácánig történő nevelést egy térségben végezzük – folytatta a vadászati és halászati előadó.

– Múlt hét végén 4800 darab napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő házakba. A fácáncsibék életük első két hetét az előnevelő házakban töltik, ahol infralámpák biztosítják a megfelelő hőmérsékletet számukra. A nevelőházak szellőzése, a bennük lévő páratartalom is fontos nevelési szempont. Az apróvadnevelésben jártas kollégáink, Széplaki Hunor és Széplaki Ágnes az első két hétben naponta háromszor etetik a csibéket és szőlőcukorral dúsított kamillateát juttatnak az itatóedényekbe. A kéthetes fácánok már a nevelőházak melletti fedett kifutókba engedhetők, de továbbra is folyamatos ellátást igényelnek. Az előnevelő házakból 6-7 hetes korban kerülnek majd át az utónevelőkbe, ahol elérik a felnőttkori méretet.

Ernszt Tamás végül megjegyezte: a Homokkomáromban nevelt fácánokat az állami erdővállalat késő ősztől kezdődően értékesíti majd a vadgazdálkodók részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!