Helyben is értékesítik

2022.05.09. 15:00

A termények eladásából befolyó pénzt teljes egészében visszaforgatják Paton

Burgonyát, vöröshagymát és takarmánykukoricát vetettek a dél-zalai kistelepülésen az idei Start közmunkaprogramban. Az idén 21,5 millió forintból gazdálkodhattak a településen, melyből többek közt a munkát megkönnyítő eszközöket is vásároltak.

Benedek Bálint

Burgonyát vetnek a pati közmunkások, összesen 13 hektáron gazdálkodnak

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Bata Zoltán polgármester a mezőgazdasági tevékenységük mellett az elmúlt időszak nyertes pályázatairól és a beruházásokról is beszélt. 

– A közmunkaprogramban az idén nyolc fő dolgozik, akik a falukép szépítése mellett 13 hektárnyi területet művelnek meg – fogalmazott a településvezető. – Ennek csak kisebb hányada önkormányzati tulajdon, a fennmaradó részt helyi gazdáktól ingyen béreljük. A rendelkezésre álló földeken 1,5 hektáron burgonyát, fél hektáron vöröshagymát, míg a maradék területen takarmánykukoricát vetettünk. Az idén rendelkezésre álló 21,5 millió forint többek között fedezi a dolgozók munkabérét, illetve a gumók, magok beszerzését. Ezenkívül az idén a munkák megkönnyítése, valamint modernizálása érdekében vásároltunk egy szerszámkocsit és kétmillió forintért egy burgonyaválogató berendezést, a gépek, illetve a termény tárolásához egy garázst is építhettünk. 

A patiak a termés egy részét helyben értékesítik, ha marad, akkor a környékbeli iskolákba vagy éttermekbe is visznek. Az így befolyó összeget teljes egészében visszaforgatják a következő évi közmunka­programba. 

Bata Zoltán polgármester mégsem teljesen elégedett, hiszen a saját, magántulajdonában lévő traktorokkal vagy a környékbeli gazdáktól kölcsönkért gépekkel kell dolgoznia. Ennek oka, hogy bár a település három éve, minden kiírásban pályázott erőgépbeszerzésre, eddig még nem nyertek. 

Ugyanakkor intézményfelújításra két éve a Magyar falu programban 30 millió forintot nyertek a többfunkciós hivatal épületének teljes felújítására – fűzte hozzá. – A hivatalt, orvosi rendelőt és könyvtárat magába foglaló épület modern külső-belső tartalommal gazdagodott, s hamarosan, várhatóan a nyár elejére elkészül. Szintén örömünkre szolgált, hogy az evangélikus egyház tulajdonában álló közösségi teret egy másik kiírás jóvoltából 25 millió forintból újíthatjuk fel. 

Korábban Pat baráti kapcsolatot ápolt a kárpátaljai Hetyen, Palágykomoróc, Máty­falva és Téglás településekkel, számukra 150 ezer forint segélyt ajánlottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!