támogatásból

2021.08.05. 13:00

Víztározót alakítanak ki Letenyén

Árvízcsúcscsökkentő víztározó kialakítására nyert támogatást a határ menti kisváros önkormányzata.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Farkas Szilárd polgármester elmondta, az önkormányzat a Települési környezetvédelmi infrastruktúra- fejlesztések című felhívásra nyújtott be pályázatot a veszélyhelyzet időszakában. A pályázat alapján a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárságának vezetője 421 534 604 forint összegű támogatást ítélt meg az önkormányzatnak. Az elnyert forrásból Letenyétől északra egy árvízcsúcscsökkentő víztározót alakítanak ki. Ez a tározó fogja fel és tárolja majd a jövőben a városra zúduló nagy mennyiségű csapadékot, az extrém esőzések ugyanis már több alkalommal okoztak károkat Letenyén, sőt olyan is előfordult, hogy gyalogoshidakat, járdákat rongált meg az árvíz, melyek helyreállítása több millió forintos tétel volt.

A polgármester szerint ezzel a megoldással mesterségesen szabályozható a város területére érkező vízmennyiség. A kialakítandó tározóból mindig csak annyi vizet engednek majd rá a Béci-patakra, amennyit annak medre biztosan képes elvezetni. Így a korábbi évekhez hasonló elöntések a legtöbb esetben megakadályozhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!