Körkép

2021.08.30. 19:00

Címkéket ellenőrzött a fogyasztóvédelem

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is.

ZH

Az energiacímkézés az elektromos készülékek között válogató fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszköze. Az idei vizsgálat apropója, hogy a jelölési rendszer egyértelművé tétele céljából a szabályozás visszatért az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz. A környezettudatos vásárlás elősegítése érdekében megújított tájékoztatással a termékek csomagolásán már tavaly november óta találkozhattak a vevők – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei 162 alkalommal vizsgálták az új energiacímkéket és a termékismertető adatlapokat. Az ellenőrzött közel hatezerből 1633 készüléknél találtak hiányosságot. Szeptembertől az új kötelezettség a fényforrásokra is kiterjed. Decembertől pedig kizárólag új címkével ellátott mosogató-, mosó- és mosó- szárító gépeket, hűtőket és elektronikus kijelzőket tarthatnak kínálaton a kereskedők – jelezte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!