szponzorált tartalom

2021.05.28. 15:01

Érdekesség az EURO árfolyam és a forint történetében

Az EURO árfolyamát sokan, köztük a sajtó is árgus szemmel figyeli, és ha romlani kezd a forint, már egy kis gyengülés is hatalmas ügynek számít. Persze ez valahol érthető, hiszen a koronavírus járvány a már így is bonyolult előrejelzéseket is jól megkavarta, és az elmúlt évben valami elképesztő hullámvasutat produkált ez euro-forint alakulása. Rekord esések és emelkedések voltak tapasztalhatóak a járványnak köszönhetően. Természetesen ez nem az első ilyen ingadozás volt az euro-forint történetében.

Forrás: pixabay.com

Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, sokszor tapasztalható volt ingadozás, emelkedés, erősödés, mióta az euró megszületett. Mivel sokszor csak magát a napi árfolyamot figyeljük, el is feledkezünk róla, hogy honnan indult a forint és az euró viszonya. A Hitelmindenkinek összeszedett pár érdekes adatok az euró és a forint vonatkozásában. Az euró megszületése előtt a német márka is hivatalos pénznem volt, melyet mi magyarok csak 1955-ben vettünk fel az árfolyamok listájára.

Fotó: pixabay.com

Akkoriban 2,80 Ft volt az ára. Ez hónapokig tartotta is magát, majd 1969-ben 7,50 Ft-ra ugrott, pár hónappal később pedig 8,20 Ft lett. Amikor 2002-ben a német márka búcsúzott a jegyzékből, akkor már 124,50 Ft volt az ára, amit ha átszámítunk euróba 185,8 forint lenne, ami 66-szorosa az 1955-ös árának. Vagyis, ha még mindig létezne, meglehetősen jól teljesítő devizának számítana.

Melyik évben gyengült a legnagyobbat a forint az EURO árfolyamához képest?

Bár az vitathatatlan tény, hogy talán a 2020-as év volt a legrosszabb a forint számára, mióta megszületett az euró, a 90-es években azonban sokkal nagyobb gyengüléseket is láthattunk, igaz, akkor még német márkáról beszélhettünk, és nem euróról. A német márka árfolyama 1995-ben 36 százalékkal nőtt a forinthoz képet, 1989-ben25 százalékkal, 1994-ben és 1991-ben pedig mintegy 23 százalékkal erősödött, ami többek között a magas inflációnak és a szocializmusról való átállásnak volt köszönhető.

Az euró bevezetése óta a 2020-es év volt az egyik legrosszabb a forint számára, az EURO árfolyama sosem látott mértékben erősödött meg a forinthoz képest, ugyanis 10%-kal volt gyengébb a forint 2020-ban a 2019-es év végi értékéhez képest. Ennél csak 2003-ban a 11,2%, illetve 2011-ben a 11,6%-os gyengülés volt nagyobb. A koronavírus járvány olyan gazdasági problémákat okozott, amik befolyásolták az EURO árfolyamot, és forint gyengüléséhez vezettek.

Legnagyobb gyengülés egy nap alatt a forint és az EURO árfolyamának történetében

Piaci alapon a legnagyobb gyengülést akkor szenvedte el a forint, amikor egyetlen nap alatt 5,9 százalékkal drágult meg. Ez 2008. október 10-én történt, amikor egy euró ára 249 forint közeléből 264 forintra emelkedett. Érdekesség, hogy a legnagyobb erősöd, egyszersmind az EURO árfolyam legnagyobb gyengülése mindjárt a következő munkanapon következett be, október 13-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!