Frissen Zalából

2021.03.31. 07:00

A Zalaerdő Zrt. igyekszik minden vadkárbejelentést kivizsgálni

Molnár Ferencné olvasónk, a helyi önkormányzat egyik képviselője panaszolta el, hogy rendszeresen bejárnak a faluba, kertekbe az erdei vadak, főként szarvasok. Nemrég a kiültetett tulipánokat és az árvácskákat dézsmálták meg a díszkertjében.

Korosa Titanilla

Molnár Ferencné mutatja a kertet, ahol a vadak jártak

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– Egyik reggel arra lettünk figyelmesek, hogy eltűntek a virágok a kertből, a ház mellől – mondta Molnár Ferencné. – Aztán megláttuk a nyomokat, szarvasok jártak nálunk, lerágták a virágokat, minden gond nélkül átugorják a kerítést. Az agancsukat már ledobták, így legalább a virágtartókban és másban nem tettek kárt. Nem először tettek látogatást a településen, szinte átjáróház a falu, van úgy, hogy csapatosan, akár napközben is megjelennek. Településünkön több az elhagyott terület, ahol nincs kerítés, ezeken átjárnak a szarvasok, a vadcsapás jól látható az árkokban, az út mentén. Az önkormányzat udvarán is lerágták a virágokat, a bokrokat, de volt, hogy az egyik ház kapujában láttam két hatalmas szarvasbikát.

Hozzátette, hogy a vadak miatt a szántóföldek egy részét sem használják, mert mindenhol magas kerítésre lenne szükség.

Molnár Ferencné mutatja a kertet, ahol a vadak jártak
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Párommal a falu szülöttei vagyunk, itt élünk évtizedek óta, de korábban nem tapasztaltuk az erdei vadak jelenlétét ilyen nagy számban a faluban, nem tudom, mi lehet ennek az oka – tette hozzá. – Szelídnek tűnnek, nem félnek a kutyáktól sem, nappal is betérnek a kertekbe. A megoldás részben az lenne véleményem szerint, ha a gazdák rendben tartanák a területüket, és kerítést húznának fel.

Molnár Ferencné elmondta, hogy a területen illetékes Zalaerdő Zrt. munkatársait is értesítette a problémáról, akik felmérték a károkat.

Mi is megkerestük az ügyben a Zalaerdő Zrt.-t, ahonnan a következő választ kaptuk: Sajnos valóban egyre nagyobb mértékű a vadak belterületen történő megjelenése a társaság egész vadászterületén. Ennek több oka lehet, de legtöbbször ezen okok összessége vezet a problémához. Ahogy Molnár Ferencné is említette, sok a felhagyott birtok ezen falvakban, ráadásul sok helyen a kerítések is hiányosak. A tél végén és tavasszal általánossá váló nagymértékű, részben illegális agancsozás miatt a vad folyamatosan űzve van, nyugalmat csak ezeken a portákon talál. A környező mezőgazdasági területek villanypásztorokkal, fix kerítésekkel vannak lezárva, amelyeknek a labirintusaiból szintén a falvakba vezet az út a vad számára. A Zalaerdő Zrt. igyekszik minden vadkárbejelentést kivizsgálni és a törvény adta lehetőségein belül kártalanítani a tulajdonosokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!