Újabb beruházásokat terveznek

2021.01.29. 07:00

Sikertörténetté vált a mezőgazdasági projekt Reszneken, és a fejlesztések sem maradtak el

Beruházások tekintetében eredményes évet zárt a 270 fős zalai település, a rendezvényeket illetően azonban sokkal rosszabb a mérleg, többek között a méltán országos hírű reszneki parasztolimpiát sem tudták megtartani a koronavírus-járvány miatt. Kercsmár István polgármester mondta mindezt évértékelője kapcsán.

Gyuricza Ferenc

A gyümölcsfeldolgozó üzemben almalé is készül. A kép előterében balra Tóth Tímea, jobbra Magai Ildikó

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A község önkormányzati vezetője úgy fogalmazott: a rendezvényeknél leginkább az óvatosság és a jogkövető magatartás jellemezte őket, túl azon, hogy a helyi lakosokat nem szerették volna veszélynek kitenni a pandémiás időszakban. A parasztolimpiát augusztusban ugyan elvileg ötszáz fős létszámkorláttal meg lehetett volna tartani, ám azt nem tudták garantálni, hogy a résztvevők és a nézők együttes létszáma ezt nem lépi túl, ezért is döntöttek úgy, hogy 2020-ban eltekintenek tőle.

A gyümölcsfeldolgozó üzemben almalé is készül. A kép előterében balra Tóth Tímea, jobbra Magai Ildikó Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Ugyanígy elmaradt a már szintén hagyományos családi napunk, az idősek napi rendezvényünk és az adventi programsorozatunk is, a Mikulás pedig házhoz ment minden kisgyermekhez – sorolta tovább Kercsmár István. – A beruházások tekintetében azonban nincs okunk panaszra. A Magyar Falu Program 15 millió forintos támogatásával sikerült új falugondnoki járművet vásárolnunk, ami azért fontos, mert eddig négy település közösen látta el ezt a feladatot, s most már egyedül is meg tudjuk oldani az ebédeltetést, a gyermekek iskolába, az időskorúak orvoshoz szállítását. A Start közmunkaprogram keretében készült el a szabadidőparkban egy fedett termelői piac és rendezvénytér, amihez két parkolót és egy bekötőutat kell még megépítenünk. Ezeket is a közmunkaprogram keretében végezzük el az idén oly módon, hogy a támogatásból fedezni tudjuk az anyagköltséget, a kézi és a gépi munkaerőt pedig mi magunk biztosítjuk hozzá. Hasonló konstrukcióban folytatjuk a temető melletti parkoló építését, eddig közel negyven személyautó befogadására alkalmas területet köveztünk le, ezt a programot is idén fejezzük be.

A polgármester azt mondja, a bővítéssel talán megoldódna az a probléma, ami temetések idején jelentkezik: parkoló hiányában ugyanis az út szélén kénytelenek hagyni járművüket az emberek, ez gyakran közlekedési nehézségeket, balesetveszélyes helyzetet teremt az erre közlekedő nagyobb mezőgazdasági gépek miatt. Mivel ekkora parkoló térkövezése vagy aszfaltozása komoly terhet róna az önkormányzatra, olcsóbb megoldást választottak, zúzottkővel fedik le a területet. A temetői infrastruktúra fejlesztését illetően további terveket is megfogalmaztak, egyrészt a parkolót és a ravatalozó előtti teret összekötnék egy száz méter hosszú térköves járdával, míg a sírkert észak-északnyugati oldalán a hiányzó kerítést szeretnék kiépíteni, utóbbit részben lakossági összefogással. Ezzel elhárulna annak veszélye, hogy a temetőbe bejáró vadak megrongálják a sírokat, lelegelik a virágokat, növényzetet.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Kercsmár István az újonnan beszerzett gumi lánctalpas kotrógéppel Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Szintén az elmúlt évben újíttatta fel az önkormányzat a Petőfi utca négyszáz méteres és a Mártírok útja százméteres járdaszakaszát, a közel hatmillió forintos beruházás átadóját december végén tartották. A munkálatokhoz egy belügyminisztériumi pályázat révén kapott ötmillió forintos támogatást az önkormányzat. A községben továbbra is sikerrel fut a mezőgazdasági projekt, amelynek eredményes végrehajtásáért a tele­pülés 2016 után immár második alkalommal érdemelte ki a belügyminiszter elismerő oklevelét, valamint az azzal járó tízmillió forintos jutalmat.

– A közmunkaprogram indulásánál alapvető célként fogalmaztuk meg, hogy értékteremtő elfoglaltságot tudjunk biztosítani azoknak a helyi és környékbeli lakosoknak, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni – mutatott rá a polgármester. – Mára eljutottunk arra a szintre, hogy a szántóföldi és konyhakerti növénytermesztés mellett a feldolgozás, a minőségi élelmiszeripari termékek, például gyümölcslevek, szörpök, olajok előállítása is meghatározó tevékenységgé vált. Ehhez a bevételeinkből és a támogatásainkból folyamatosan fejlesztettük gép- és eszközparkunkat, egyebek között egy burgonyabetakarító kombájn megvásárlásával.

Kercsmár István azt is elmondta, a belügyminiszteri elismeréssel járó tízmillió forintot egy olyan gumi lánctalpas kotrógép beszerzésére használták fel, amelynek segítségével a fentebb említett parkoló- és útépítési munkákat maguk is meg tudják oldani. A gép 12,2 millió forintba került, így az önkormányzatnak 2,2 millió forint önrésszel kellett saját bevételéből a beszerzéshez hozzájárulnia. Legutóbb pedig az önkormányzati épületek hamarosan induló energia­racionalizálási programjához nyertek ki­egészítő támogatásként 7,2 millió forintot, így összesen több mint 70 millió forintból tudják ezt a beruházást megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!