gazdaság

2020.06.22. 17:30

A cseresznyét a meggy követi – A hűtőipari igényekre is hatással volt a vírus

A friss gyümölcsök piacán korábban, az ipari feldolgozásra szánt gyümölcsök esetében mindig később indul a szezon. A Bagodi Hűtőház Kft.-ben június második hetében kezdődött meg az idei termések feldolgozása a cseresznyével.

Hajdu Péter

Nyáriné Fiszter Ilona és Molnár Mihályné csomagolás előtt még egyszer átválogatja a már fagyasztott gyümölcsöt Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– Évek óta a szamolyai cseresznyével kezdünk, amit elsősorban Észak-Magyarországon és Budapest környékén termelnek, de jövőre már valószínűleg egy közelebbi beszerzési hely is létesül. Valószínűleg a Dél-Dunántúlon is lesz egy nagyobb ültetvény ebből a keresett cseresznyefajtából, ahonnan hozzá tudunk majd jutni alapanyaghoz. Gyorsan véget ér a cseresznye feldolgozása. A piaci igényeket figyelembe véve mi 100 tonnát vásárolunk a cseresznyéből, és a két műszakos, napi 20 tonnás feldolgozó kapacitásunkat figyelembe véve ezen a héten végzünk is vele – mondja Kovács Anita, a hűtőház egyik vezetője, akitől a múlt hét közepén érdeklődtünk az idei szezonról. Így mára valószínűleg már el is fogyott a hűtőházi feldolgozósorról a cseresznye, s fagyasztott állapotban dobozokban, mélyhűtve várja a szállítást.

Nyáriné Fiszter Ilona és Molnár Mihályné csomagolás előtt még egyszer átválogatja a már fagyasztott gyümölcsöt Fotók: Katona Tibor

A teljes mennyiség Nyugat-Európában talál piacra, jelentős része Svájcban, ahol kedvelt ez az édes fekete cseresznye kisebb, kiskereskedelmi kiszerelésben is. A másik része pedig félkész termékként kerül forgalomba ipari feldolgozókhoz, akik lekvárt készítenek belőle. A soron következő hűtőházi gyümölcs a meggy, aminek a feldolgozása egy kicsit hosszabb ideig, körülbelül egy hónapig tart, mivel 250-300 tonnát vásárolnak fel, és a nagyobb fajtaválasztékkal jobban széthúzzák a Dunántúlról történő beszállítások idejét. Döntően a fagyasztott meggy is exportra megy, de Kovács Anita szerint az utóbbi időben a hazai piac is élénkült.

A feldolgozósor elején Nyári Attila tölti fel friss cseresznyével a szalagot

– Többféle kutatásban olvastam arról, hogy a koronavírus-járvány befolyásolta a vásárlói igényeket, és ezt elég markánsan érezzük. Már egyébként is erősödött az a Svájcba irányuló forgalom, ami 300-500-600 grammos csomagolású termékeket igényel, gyümölcsöt és zöldségféléket is. És ez a kiskereskedelmi vonal egyre erősödik, aminek az is oka lehet, hogy a járvány alatt sokan otthonról dolgoznak, főznek. A fagyasztott termékek kifejezetten jók erre a célra, előrecsomagoltak, biztonságosak, így nem kell naponta bevásárolni – osztja meg a járvány piaci hatásáról kialakult véleményét, hozzátéve: nem tudni, meddig marad meg ez a kiskereskedelmi trend.

Ugyanakkor két gyümölcsfélénk várható hiánya, illetve az időjárás miatti gyenge termése gondot okoz.

– A sárgabarack a virágzása körüli mínuszokban az egész országban komoly fagykárokat szenvedett, és a szilva beszerzése is nehézségekbe fog ütközni emiatt. Ezek a gyümölcsök biztosítják számunkra a téli munkát is, mert ilyenkor csak lefagyasztjuk, és télen vesszük elő a tárolóból további feldolgozásra. Ezért komolyan dolgozunk azon, hogy e két gyümölcsből is beszerezzük a szükséges mennyiségeket. Hamarosan érik a málna, de azzal nem lesz gond, viszonylag jó a termés. Az viszont már most látszik, noha augusztusban kezdődik a szezonja, hogy a bodzabogyóra nagy lesz a kereslet. Ez is a Coviddal van összefüggésben, a bodza bogyója az összetétele miatt nagyon keresetté vált a kínai piacon – közölte az idei kilátásokról Kovács Anita.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!