Jelentős elbocsátások voltak a szállodaiparban

2020.05.22. 17:30

Zalában 33 százalékkal több az álláskereső, mint egy éve

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adatai szerint áprilisban 26,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest az álláskeresők száma országosan. A hónap végén 330 700 álláskereső szerepelt a regiszterben.

Hajdu Péter

A szállodaiparban jelentős elbocsátások voltak

Fotó: Shutterstock

A munkanélküliséget jellemző arányszám, az álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért aránya 5 százalék volt. A múlt hónapban 72 000 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a járási, kerületi hivatalnál, 9,8 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 89,6 százalékkal nőtt. Az álláskeresők 7,2 százaléka, 23 600 volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is jelentős volt a számuk.

Az álláskeresők 22,6 százaléka, 74 700 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 8,4 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A szállodaiparban jelentős elbocsátások voltak
Fotó: Shutterstock

A foglalkoztatók egy hónap alatt 5 254 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be. Az elbocsátások a szektorok közül elsősorban a szállodai szolgáltatást, az egyéb villamos berendezés és a közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártását, valamint a légi személyszállítást, a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet, a könnyűfémöntést, az egyéb elektronikus, villamos vezeték, kábel gyártását és a lábbeligyártást érintették, főként Budapesten, valamint Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Pest megyében.

Zala megyében az idei első három hónapban így változott az álláskeresők száma: januárban 7 158-an, februárban 7 500-an, márciusban 7 827-en voltak, áprilisra pedig 10 314-re emelkedett a számuk. A szomszédos Vas megyében 7 335, Győr-Moson-Sopronban 8 686 volt április végén az álláskeresők száma. Zala megyében 2019. áprilisban 6 877 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ehhez képest az idei adat mintegy 33 százalékos emelkedést mutat. Megyénken belül a két megyei jogú városban kis különbséget mutattak a számok. A Nagykanizsai Járásban 3 307, a Zalaegerszegi Járásban pedig 3 477 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván. Keszthely térségében pedig 1627-en regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!