Méhészet

2020.05.28. 14:00

Vége az akácszezonnak: egy átlagos év termésének csak a töredéke várható idén

A hétvégi esővel és a hétfői jeges esővel véget ért a méhészeti szezon meghatározó időszaka, az akácvirágzás. Az idei már a ki tudja, hányadik kínkeserves év lesz a méhészek számára, mondta el véleményét a szezon eddigi tapasztalata alapján Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke, akitől az akácvirágzás apropóján érdeklődtünk.

Hajdu Péter

Czémán László tavalyi képünkön a mézpörgetés eredményéből mutat kétfélét, akácmézet és a fehér hordóban repcemézet. Idén még gyengébb a termés mindkettőből

Fotó: ZH Archívum/Katona

– Már az április eleji fagyok miatt is sejthettük, hogy azok hátrányosan befolyásolják az akácvirág minőségét. Zalában lehetett ugyan egy-két helyet találni, ahol jónak ígérkezett az akác. Szemmel láthatóan volt ugyan virág, de nem jó minőségű, mert megfázott, és egyébként is nagyon rövid ideig virágzott. Az ország más részeihez képest nálunk még mindig jobb a helyzet, mert itt legalább volt látható virág, azonban csak 10-12 napig tartott, és a hétvégét követően elmondható, hogy vége az akácnektár gyűjtésének. Most kezdődtek a pörgetések, és elkeserítő, amit a méhész kollégáktól hallani az akácméz mennyiségéről. Egy átlagos év termésének körülbelül a negyede, harmada várható. Ugyanis ahhoz, hogy az akác nektárt adjon, legalább 19-20 fokos hőmérséklet kell. A virágzás alatt pedig nemigen volt 20 fok feletti meleg. Zala megyében is volt olyan hely, ahol az akácvirág 90 százaléka elfagyott, de ahol szépnek látszott, ott is 50-60 százalékos a kár a hideg miatt. Nehéz elvenni a mézet, a méhek most sem tudnak kijárni a kaptárból. Az idő nem alkalmas, arra, hogy kaptárt nyissak és dolgozzak velük. A méhek kevesebbet hordanak, mint amennyit elfogyasztanak, most napok óta mínuszban állunk, ilyenkor fogy a kaptárak súlya. Napi egy-két kilót elfogyasztanak az eddigi gyűjtésükből, miközben a hordás leállt – mondta a pillanatnyi helyzetről a méhész szakember.

Czémán László tavalyi képünkön a mézpörgetés eredményéből mutat kétfélét, akácmézet és a fehér hordóban repcemézet. Idén még gyengébb a termés mindkettőből
Fotó: ZH Archívum/Katona

Az akácméz, mivel a legdrágább és legkeresettebb a piacon, meghatározza az egész méhészeti szezont. A gyenge év egyébként már a repcével kezdődött. Sok helyen nincs is repce, ahol van, ott a tavaszi szárazság miatt volt gyenge a termése.

Arra a kérdésre, hogy ezt követően még mire számíthatnak, Czémán László elmondta, különbséget kell tenni azok között, akiknek módjukban áll az állományuk vándoroltatása és a helyben maradók között.

– Akinek módja van a vándorlásra, az elindul még facéliára, hársra, napraforgóra. Aki helyben marad, az a hársra és némi nyári vegyes virágra számíthat még, de abból nemigen várható számottevő mennyiségű áruméz. Ahol gondos gazdája van a napraforgónak, ott még lehet némi napraforgóméz. De nálunk, Zalában ez nem jellemző, mert nem jó a talaj, alacsonyak az aranykorona-értékek. Mi is azért vándorolunk el a méheinkkel még a Mezőségbe. Sajnos az idei év is nagyon gyenge lesz, mert elromlott az akác, és a repce is gyenge méztermést adott – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!