Koronavírus Zalában

2020.05.30. 07:00

Munkahelyvédelmi bértámogatás: eddig 130 ezer dolgozó után igényelték

A gazdaságvédelmi akciótervben bevezetett munkahelyvédelmi bértámogatást eddig 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Molnár Gábor, a Mould Tech ügyvezetője, Palkovics László miniszter, Berta Péter, a WHC ügyvezetője, Tóth Zoltán, a WHC tulajdonosa, Göltl Viktor, a WHC ügyvezetője

Fotó: Katona Tibor

Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte pénteken az egerszegi városházán tartott tájékoztatón, ahol két zalai cégnek adott át bértámogatásról szóló okiratot. A támogatás lehetővé teszi, hogy a munkaadók csökkentett munkaidőben meg tudják tartani a munkavállalóikat, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak pedig 40 százalékos bértámogatást nyújtanak. Az eseményen Vigh László országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormány időben meghozott intézkedései eredményeként megtorpanás nélkül folytatódtak a beruházások, nem állt le a gazdaság. Balaicz Zoltán polgármester a bértámogatásban részesülő két cég tevékenységét méltatta.

Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Molnár Gábor, a Mould Tech ügyvezetője, Palkovics László miniszter, Berta Péter, a WHC ügyvezetője, Tóth Zoltán, a WHC tulajdonosa, Göltl Viktor, a WHC ügyvezetője
Fotó: Katona Tibor

Palkovics László két zalai vállalkozás vezetőjének adta át a támogatásról szóló okiratot. A Mould Tech Mérnöki Iroda Kft. a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak bértámogatására pályázott sikerrel, és kapott 20 dolgozóra 14,5 millió forint támogatást. Ebben a kategóriában Zala megyéből 12 kérelem érkezett, melyekben 181 fő után igényeltek 116 millió forint támogatást. Hat kérelemre ítéltek oda 100 millió forintot meghaladó összeget, amivel 152 munkahely megtartását segítik. A munkáltatók vállalták, hogy a támogatás időtartamáig a dolgozót továbbfoglalkoztatják, és ez idő alatt nem csökkentik a bérét a veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti szinthez képest.

A munkahelyvédelmi bértámogatási keretre Zalából 379 kérelmet nyújtottak be 741 millió forintot igényelve 4473 dolgozó számára. Ebből 337 kérelemre ítéltek meg támogatást 684,5 millió forint értékben járulva hozzá ily módon 4186 munkavállaló bérköltségeihez. Az egyik nyertes pályázó a HR-szolgáltatásokra specializálódott WHC Kft., amely nyolc telephelyét érintően 109 dolgozóra igényelt 16 millió forint bértámogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!