De már jelentősen kevesebb lett az új építési engedély

2020.05.08. 11:00

Még mindig tart a lakásépítési lendület

Az idei első negyedévben 4775 új lakás épült az országban, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tervezett lakásépítések viszont visszaestek, ezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal friss negyedéves adatai.

Hajdu Péter

Tavaly megkezdett társasházi beruházás a megyeszékhelyen

Fotó: Pezzetta Umberto

A fővárosban 1184 lakást vettek használatba, 29 százalékkal többet, mint 2019 első negyedévében. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 8,1, a többi városban 44, a községekben 38 százalékkal. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, 1,5 százaléka lakóparkban található.

Tavaly megkezdett társasházi beruházás a megyeszékhelyen
Fotó: Pezzetta Umberto

Az első negyedévben felépített új lakások közül a Nyugat-Dunántúl régió három megyéjében az előző év hasonló időszakához képest nem történt nagy változás. Zala megyében alacsony számok mellett kisebb bővülés volt tapasztalható. Míg tavaly ugyanebben az időszakban 48 lakást építettek, addig az idei első három hónap folyamán 55-öt. Vas megyében a tavalyi 62-ről 61-re mérséklődött az újonnan átadott lakások száma. Ennél jóval nagyobb csökkenés volt Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a 2019 első negyedéves 635-tel szemben idén március végéig 421 lakást építettek. Ám a Győr megyei lakásépítések száma a 33,7 százalékos visszaesés ellenére is a megyék közt a legmagasabbak közé tartozik.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma az országban 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos negyedévében. Az új lakások 51 százalékát a fővárosban tervezik felépíteni. Az építendő lakások száma Budapesten szinte alig (1,1 százalékkal), a többi településkategóriában viszont jelentősen csökkent: a megyei jogú városokban 50, a többi városban 41, a községekben 36 százalékkal.

A Nyugat-Dunántúl régióban 51 százalékos volt az új építési engedélyek számának csökkenése, azaz a tavalyi első negyedéves 1356 helyett idén már csak 664 tervezett új építést jeleztek az első három hónapban kiadott engedélyek. Ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében 916-ról, 70,4 százalékkal, 271-re esett az új engedélyek száma. Vasban az új engedélyek számát illetően kisebb bővülés tapasztalható. A tavalyi 215-tel szemben most 264 engedélyt adtak ki. Zala megyében viszont majdnem felével, 42,7 százalékkal csökkent a következő időszakra vonatkozó lakásépítési kedv, legalábbis az építési engedélyek száma ezt mutatja. A tavalyi első negyedéves 225-tel szemben idén márciusig csupán 129 új lakásra kértek építési engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!