komplex folyamat

2020.05.21. 07:00

Jelentős kerékpárút-fejlesztés: elsőként a Nagykanizsa és Nagyrécse közötti szakasz épülhet meg

A Zala Megyei Önkormányzat folytatja kerékpárút-fejlesztési programját. Ennek keretében újabb szakaszokkal kívánják biztosítani, hogy Nagykanizsáról biciklivel lehessen megközelíteni Zalakarost is.

Benedek Bálint

Az aszfaltburkolat bizonyos részeit már megerősítették a régi 7-es főútvonal érintett szakaszán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A komplex folyamatról Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke beszélt. Elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében olyan kerékpárút-­hálózatot alakítanak ki, mely Dél-Zala több települését kapcsolja be az aktív turizmus eme szegmensébe.

– Először Nagykanizsa és Nagyrécse között létesülne kerékpárút 154 millió forintból – fogalmazott. – Ezt követően a Nagyrécse és Zalasárszeg közötti részen 118 millió forintból épül újabb szakasz. Több mint 240 millió forint támogatással további, közel 7 kilométer hosszú kerékpárutat jelölnek ki és építenek meg Zalasárszeg és Galambok között. A várhatóan 2021 októberére elkészülő szakasz kapcsolódik a Nagyrécse és Zalasárszeg között létesülő kerékpárúthoz. Ehhez szorosan kötődik egy most beadott, de még elbírálás alatt álló 324 millió forintos megyei pályázat is, mely Nagyrécsét, Nagybakónakot kapcsolná össze Újudvarral.

Az aszfaltburkolat bizonyos részeit már megerősítették a régi 7-es főútvonal érintett szakaszán
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megyei közgyűlés alelnöke hozzátette: az úgynevezett régi 7-es út bizonyos pontjain a kerékpárút kijelölt közúti részeihez megerősítik a burkolatot. Azonban a nyomvonalak többségén, így például a várostól Nagyrécséig az autóút melletti területen új bicikliutat építenek. A biztonságos kerékpározás feltételeinek biztosítása mellett fontos cél a turistaforgalom növelése. Ráadásul a beruházás eredményeképp akár két keréken is kényelmesen elérhető lesz Zalakaros. Sőt, ha az Újudvar irányába tartó pályázat is zöld jelzést kap, akkor a dél-zalai rejtett szépségeket, mint például a nagybakónaki kőszikla szurdok tanösvényt is felfedezhetik az arra járók.

– A beruházásnak kapcsolódnia kell a kanizsai kerékpárút-hálózathoz is. A város korábban megszavazta, s közgyűlési határozat született arról, hogy megépíti a Petőfi utca és a város közigazgatási határáig tartó szakaszt – tette hozzá Bene Csaba.

A térség országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter örül annak, hogy a megye e kerékpárutakkal fejlődik, különösen fontosnak tartja, hogy Nagykanizsát kerékpárút kösse össze Zalakarossal. A fejlesztés révén a két város polgárai bringával is könnyedén meglátogathatják egymást. A kerékpárút-fejlesztés a Mura programnak is fontos turisztikai eleme, az a cél, hogy jó minőségű új kerékpárutak vagy kijelölt kerékpárutak jöjjenek létre. Ez előrevetíti, hogy a jövőben jelentősen bővül e vidék kerékpárút-hálózata.

Ehhez kapcsolódóan szintén lényegesnek tartotta megemlíteni a Mura folyó mellett húzódó Nagykanizsa–Murakeresztúr

–Őrtilos útvonalat, mely kijelölt utat éppúgy tartalmaz, mint a töltésre építettet. Ugyan egyelőre még a tervezés fázisában van a projekt, de hamarosan több száz millió forintos uniós forrásból ez a beruházás is megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!