Bőven van tartalékunk

2020.04.24. 16:00

Folyamatos az országban a gázellátás

A telet megelőző gondos felkészülésnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is folyamatos volt hazánkban a gázellátás. Bár a hivatalos fűtési szezon április 15-én véget ért, a hazai földgáztárolókban közel 3 milliárd köbméter tartalék maradt.

ZH

Csúcsközeli töltöttséggel indulhat a téli időszak

Fotó: Shutterstock

Erről tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mint írják, a 60 százalékos töltöttség a következő fűtési időszak ellátását is megalapozza. A kereskedők tárolói kapacitáslekötés iránti érdeklődése továbbra is magas. Eddig az összes meghirdetett éves kapacitásra túljegyzés volt, és a maximális mennyiséget sikerült értékesíteni. A várható kereskedői és az egyetemes szolgáltatói feltöltésekkel számolva ismét csúcsközeli tárolói töltöttséggel indulhat majd a 2020/21-es téli időszak.

Csúcsközeli töltöttséggel indulhat a téli időszak
Fotó: Shutterstock

– Hazánk folyamatos földgázellátása jelenleg a stabil hazai kitermelés mellett Ausztria, Szlovákia, Ukrajna felől biztosított. A kormány komoly erőfeszítéseket tesz a gázellátás diverzifikációja, az ellátásbiztonság további erősítése érdekében – mondta Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A horvát LNG-terminálhoz és a Török Áramlat meghosszabbításához kötődő beruházásoknak köszönhetően várhatóan 2021-től Horvátország és Szerbia irányából is érkezhet földgáz. Lehetséges új forrást jelentenek a fekete-tengeri gázmezők, ahonnan a román fejlesztések előrehaladásától függően már akár 2024-ben megkezdődhet a szállítás.

– A kormány elkötelezte magát a rezsicsökkentés fenntartása és az ellátásbiztonság további fejlesztése mellett. Mindent megteszünk azért, hogy a fogyasztók megfizethető áron fűthessék otthonaikat s jussanak hozzá a vállalkozások működtetéséhez szükséges energiahordozókhoz – tette hozzá Kaderják Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!