Magyar–kínai gazdasági kapcsolatok

2020.02.14. 07:00

A koronavírus a gazdaságra is kihat

A koronavírus terjedése már érezhető hatást gyakorol a magyar–kínai gazdasági kapcsolatokra. A kialakult helyzetről Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–kínai tagozatának elnöke beszélt.

Benedek Bálint

Nádasi Tamás: A kínaiak a személyes találkozást preferálják, ezért mostanság kevesebb üzlet köttetik

Fotó: ZH Archívum

Az elmúlt években a kínai–magyar barátság elmélyült, erős gazdasági kapcsolat köti össze a nemzeteket. A koronavírus terjedése miatt Kínában már komoly korlátozásokat vezettek be, különös tekintettel Vuhanra, ahonnan a járvány elindult. Nádasi Tamás elmondta: a Jangce folyó partján található metropolisz a vizek városaként az egyik legnagyobb kereskedelmi központ. Kiterjedt ipari zónával, ahol virágzik a high-tech, jelentős a gyógyszer-, a járműipar, és a csúcstechnológiák terén szintén komoly eredményeket értek el.

Nádasi Tamás: A kínaiak a személyes találkozást preferálják, ezért mostanság kevesebb üzlet köttetik
Fotó: ZH Archívum

– Vuhan és Hupej tartomány leginkább fertőzött városait továbbra is hermetikusan lezárva tartják, de a kínai nagyvárosok többségében sem indult el a normális élet – fogalmazott a szakember. – Rengeteg repülőjáratot töröltek, melyek hatása Budapesten is érezhető, hiszen a kínai–magyar turizmus az utóbbi időben indult el igazán, most érthető módon elmaradnak a turisták. Ugyanakkor az üzleti élet is akadozik, a tárgyalások a telekommunikációs eszközökre korlátozódtak, sokakkal kizárólag az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot. A koronavírus miatt a kínai újév után már előre leszervezett konferenciák, vásárok, rendezvények és kongresszusok szünetelnek. A kamara sem fogad delegációkat, a fővárosba tervezett találkozók elmaradnak. Ahogy a kulturális, valamint sportrendezvényeket is törölték; friss hír, hogy az áprilisi Forma–1-es Kínai Nagydíjat is elhalasztották.

Természetesen a kutatók azon fáradoznak, hogy megtalálják a vírus ellenszerét, ám Nádasi Tamás szerint addig károsodhatnak a gazdasági kapcsolatok. A kínaiak szokásukból adódóan szeretnek először szemtől szemben találkozni az üzletfeleikkel, s csak a barátság után köttethetnek meg a szerződések. Hiába az internet adta lehetőségek, ők általában ragaszkodnak a korábbi szokásaikhoz.

– Az áruszállítás viszont nálunk még folyamatos, szerencsére a koronavírus nem terjed áruval – folytatta. – Ennek ellenére a kínai gazdaság visszaesése várható, melynek hatásait a világgazdaság is megsínyli, a kínai gyárak leállása miatt számos országban csökkentik termelésüket a kínai utánpótlástól függő üzemek. A kínai tagozat magyarországi cégeinél egyelőre nem tapasztalunk komolyabb problémát, azonban hosszú távon a járműipari, az informatikai és más cégeknél is okozhat gondot az elhúzódó krízis, melyre minden gazdasági szereplőnek időben fel kell készülnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!