Új rendelet

2019.12.27. 14:00

Szigorodó uniós szabályok: cél a nem honos növényi károsítók behurcolásának megakadályozása

December 14-én életbe lépett az Európai Unió új növény-egészségügyi rendelete, amely megújította, gyakorlatilag szigorította a 25 éve alkalmazott szabályokat.

Hajdu Péter

Öt gyümölcsre nem vonatkoznak a korlátozások. Az egyik a közkedvelt banán Fotó: Pezzetta Umberto

– Az elmúlt időszakban sok olyan növényi károsító került Európába, illetve a földrészen belül harmadik országból az EU területére, amelyek veszélyeztetik a növénytermesztés biztonságát. Ez utóbbi védelme érdekében szigorítja az unió a növényegészségügyi szabályait – mondta Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal osztályvezetője, akitől az új szabályozás fontosabb ismérveiről érdeklődtünk.

Öt gyümölcsre nem vonatkoznak a korlátozások. Az egyik a közkedvelt banán Fotó: Pezzetta Umberto

– Eddig is létezett olyan növényi termékkör, amit tilos volt behozni az unió területére, két jól ismert példa erre a szőlő szaporítóanyag és a burgonya. Ezeket nemcsak Európán kívülről, hanem a szomszédos, de harmadik országnak számító területekről sem szabad behozni, a Svájcból származók kivételével. Ezt a kört most tovább bővítette a megújított rendelet, a növényekre vonatkozó konkrét felsorolásokat a végrehajtási utasításokban lehet megtalálni. A növények további kategóriája közé azok tartoznak, amelyeket csak növényegészségügyi bizonyítvány kíséretében szabad beszállítani az unió területére. Ezt úgy kell érteni, hogy például a szomszédos Szerbiából, vagy Ukrajnából, mint harmadik országokból turistaforgalomban sem szabad növényútlevél nélkül behozni az unióba, tehát Magyarország területére sem ültetésre szánt növényt, de gyümölcsöt, zöldséget sem. Például ha ott ismerőstől kapna valaki egy láda almát, körtét vagy egy vödör paradicsomot, azt sem hozhatja be, a határon elveszik tőle, ha nincs a behozni kívánt terményekhez növényegészségügyi bizonyítvány. Kizárólag a személyes fogyasztást szolgáló kis mennyiség behozatala engedélyezett, de ezeket a mennyiségeket véglegesen az uniós végrehajtási utasítás határozza majd meg. A szabályok alól öt növény termése kivétel. Nem vonatkozik korlátozás, azaz behozható harmadik országból az ananász, a banán, datolya, a durián és a kókusz termése, továbbá a Svájcból érkező növények és növényi termékek – foglalta össze Szabó Béla a harmadik országból történő behozatalra vonatkozó általános szabályokat.

Az új EU-s növény-egészségügyi rendelet szabályozza a növények Európai Unión belüli forgalmát is. A közösségen belül is létezett már egyes szaporítóanyagokra vonatkozó növényútlevél-kötelezettség. Ebbe a körbe tartoztak a gyümölcs- és szőlőoltványok, illetve egyes dísznövények is. A szigorodó szabályok alapján azonban most már minden ültetésre és szaporításra szánt növény és növényi rész növényútlevél-köteles, unión belüli forgalomban is.

– Ez alól csak a végfelhasználók saját célú felhasználásra történő beszerzései kivételek – folytatta az osztályvezető. – Egyszerű példával élve, ha valaki a zalaegerszegi, nagykanizsai, vagy akár valamelyik burgenlandi piacon, üzletben mondjuk petúniát, árvácskát, vagy éppen paprika, paradicsom, illetve egyéb zöldségpalántát vesz saját magának, ahhoz nem szükséges a növényútlevél. A szigorú szabályozás szerint a vizsgálatköteles növényekkel foglalkozók (előállítást, szállítást, raktározást, feldolgozást végzők is ebbe a körbe tartoznak) növényegészségügyi regisztrációra kötelezettek. Ennek érdekében arra kérjük őket, hogy keressék a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályát, ahol a rendelkezésükre bocsátják a regisztrációs űrlapot. Maga a regisztrációs eljárás díjmentes.

Szabó Béla hozzátette: a változások részleteiről a Nébih honlapján is érdemes tájékozódni, továbbá a kormányhivatal oldalára is felraktak erről szóló tájékoztató anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!