A kiadványból kiderül

2019.11.28. 07:00

Megjelent a Top 100: felszálló ágban a zalai gazdaság

Vállalkozások, hatóságok és közigazgatási, közéleti vezetők érdeklődése mellett mutatták be szerdán a Hotel Arany Bárányban megtartott gazdasági konferencián a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a Zalai Hírlap együttműködésében immár nyolcadik alkalommal összeállított Top 100 kiadványt.

Hajdu Péter

A konferencia résztvevői a kiadványt böngészik az Arany Bárány télikertjében Fotó: Pezzetta Umberto

A megye legnagyobb vállalkozásait felvonultató regiszterben az adataik közléséhez hozzájáruló cégek közül hagyományosan az előző évi nettó árbevételük alapján az első százat, a foglalkoztatottak száma szerint pedig az első ötvenet jegyzi az idei Top 100. De a benne szereplő vállalkozások más fontos adatai, például a saját tőke, a beruházások, az exportbevétel is megtalálható a táblázatokban, s a kiadvány kistérségenként az első öt céget külön bontásban is megjeleníti. Emellett az adóhatóság gazdasági elemzése és több vállalkozás vezetőjével készült interjú is képet ad a megye gazdasági helyzetéről.

A konferencia résztvevői a kiadványt böngészik az Arany Bárány télikertjében Fotó: Pezzetta Umberto

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvivő elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit. Bevezetőjében az átalakuló világról, azon belül a kibontakozó negyedik ipari forradalomról szólt, amely várhatóan gyökeresen megváltoztatja az ipari termelés alapjait. Felhívta a figyelmet arra is, hogy e változások jellemzője a rendkívüli sebesség. Szólt a megye gazdaságáról, amelyet erős vállalkozói kedv jellemez, és a méreteket tekintve a kkv-szektor jelenléte a domináns.

vevő vezetők és előadók egy része (balról): Horváth A. Attila, Kovács Vera, Vigh László, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Parragh László, dr. Kaszás Anita, dr. Vadvári Tibor és Kovács Dezső Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a megyeszékhely utóbbi öt évben végbement gazdasági fejlődéséről szólt, ami elsősorban az itt működő vállalkozásoknak köszönhető. Mint mondta, eredményes működésükhöz a város a kormánnyal közösen a lehetőségek megteremtésében tud segíteni. Erre a szakképzésben megvalósult, valamint a TOP és a Modern városok programból finanszírozott jelentős beruházások közül sorolt példákat. Dr. Kürti Sándor, az elektronikus adatmentés területén hírnevet szerzett KÜRT Zrt. elnöke szakterületéről, az adatmentés fontosságáról tartott előadást, amiben szólt az EU egységes adatvédelmi rendelete, a GDPR betartásának fontosságáról s az adatvédelem elméleti és technológiai problémáiról. Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara mint a gazdaság önkormányzata szilárd helyzetéről szólt, s a gazdaság szabályozásában erősödő befolyásáról. Azon belül a gazdaság fehérítésében, az adóbevételek növelésében elért kiugró hazai eredményeket méltatta. Dr. Kaszás Anita, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója áttekintést adott az első száz zalai cég eredményeiről s egyúttal a megyében tapasztalható gazdasági folyamatokról. A zalai Top 100 cég élmezőnyére pillantva feltűnik néhány érdekes adat. Például, hogy 2017-hez képest tavaly helycsere történt az első két helyen. Több éven keresztül a nemzetközi árufuvarozásban tevékenykedő Gartner cég vezette a rangsort 41 milliárd forint körüli nettó bevétellel, azt követte a ZÁÉV Zrt. Nem akármilyen helycsere történt közöttük, a ZÁÉV tavaly az árbevétele duplázásával, közel 72 milliárd forinttal tört az élre, jelezve a tavaly csúcson levő és ma is jellemző építőipari konjunktúrát. Feltehetően hasonló helyzetének köszönheti az építőipar mélyépítési szakterületén működő Szabadics Zrt. is, hogy a 2017- es 38. helyről feljött a 10.-re a tavalyi 10,6 milliárdos, megháromszorozott árbevételével. Az előadások után Kovács Vera, a Zalai Hírlap megyei üzletszervezési vezetője és Horváth A. Attila, a lap főszerkesztője a cégvezetők között 500 ezer forint értékű hirdetési lehetőséget sorsolt ki, amit a Pacsai-Malom Bt. nyert meg, majd Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos pohárköszöntője után fogadáson vettek részt a vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!