Konferencia zajlott Nagykanizsán

2019.11.23. 07:00

A kamarai elnök szerint van még lehetőség a magyar–horvát kapcsolatban

Már folynak az egyeztetések a Mu­ra­ke­reszt­úr–Kotor között felépítendő Mura-híd finanszírozási feltételeinek megteremtéséről.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Polay József, dr. Mladen Andrlic, Cseresnyés Péter, dr. Koósz Attila, Balogh László és Molnár Erik konzul, a tiszteletbeli konzuli tanács alapítója

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Gazdasági konferencia

Többek között ez is elhangzott tegnap azon a horvát–magyar gazdasági konferencián, amelyet a Hevesi Sándor Művelődési Központban rendezett meg a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, a Horvát Köztársaság nagykanizsai konzuli képviselete, valamint a dél-zalai város önkormányzata – természetesen hathatós horvátországi segítséggel. A konferencia célja a határ menti térség gazdasági kapcsolatainak elősegítése volt.

Dr. Polay József, dr. Mladen Andrlic, Cseresnyés Péter, dr. Koósz Attila, Balogh László és Molnár Erik konzul, a tiszteletbeli konzuli tanács alapítója Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A résztvevőket – horvátországi és magyarországi cégek képviselőit, politikai szereplőket, a kamarák, a települések és a megyék, illetve ispánságok vezetőit – először a házigazda nevében dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte. Kijelentette: Csáktornya és Kapronca Nagykanizsa természetes közege, a térségben élők mindig törekedtek az együttműködésre.

Őt dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli konzulja követte a felszólalók sorában, aki arról beszélt, hogy a Murakeresztúr és Kotor között megépítendő közúti híd és határátkelő Horvátország és Magyarország gazdasági együttműködéseit is felélénkíti majd. Balogh László, Nagykanizsa polgármestere azt mondta: a híd várható megépülése mellett a zákányi közúti határátkelő kialakításával is szükségesnek tartja szorosabbra fűzni a dél-zalai város, Csáktornya, Varasd és Kapronca természetes szövetségét.

Folynak az egyeztetések

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő kijelentette: a magyar kormány költségvetési forrásokat is fordít a határon átnyúló gazdasági együttműködések erősítésére. Veljko Radić, a Regionális Fejlesztés és Európai Alapok Minisztériumának főosztályvezetője a horvát–magyar közös uniós projektekről adott áttekintést, illetve azt is elmondta, hogy már folynak az egyeztetések az előbb említett új Mura-híd és közúti átkelő finanszírozási lehetőségeiről. Az biztos, hogy a meglévő Interreg-kiírások keretében csak a projektdokumentumok elkészítése támogatható, a tényleges kivitelezéshez más forrásokat kell keresni.

Szót kapott még dr. Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete és dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Utóbbi rámutatott: még nem aknázzuk ki a magyar–horvát adottságokban rejlő lehetőségeket, nagyságrendekkel jobban működnek gazdasági kapcsolataink Szlovákiával és Romániával. Ezen mindenképpen változtatni kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!