Szárítják és aszalják

2019.09.26. 14:00

Szakmai programot rendeztek a tilaji iskolásoknak a kiskerti gazdálkodásról

A település közösségi aszaló, szárító és savanyító bemutatóhelyén szerdán középiskolás diákokat fogadtak, akiknek a kiskerti termelésről, tartósításról és a régi gyümölcsfajták megmentéséről, hasznosításáról tartottak előadásokat egy szakmai programon.

Hajdu Péter

Senkó Balázs előadást tart. A gerendákon már mintegy másfél tonna fűszerpaprika szárad

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Hajdu Péter

A rendezvényen a ZSZC Bá­thory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói közül mintegy harminc vendéglátás és kereskedelem szakos fiatal vett részt, aki az előadások során és a termékfeldolgozás folyamataival való ismerkedés közben betekinthetett a kistelepülés életébe is.

Senkó Balázs előadást tart. A gerendákon már mintegy másfél tonna fűszerpaprika szárad
Fotó: Hajdu Péter / Zalai Hírlap

Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára a falugondnoki hálózat munkájáról tartott előadást. A fiatalok megtudhatták: a megyében 155 falugondnoki hálózat működik, ezek hiányzó szolgáltatásokhoz juttatják a települések lakóit, segítik a közösségi életet.

Senkó Balázs polgármester a közösségi feldolgozó aszalóját és annak termelői hátterét mutatta be. Érdeklődésünkre elmondta, maga is báthorys diák volt, ezért is hívta meg, már nem először, az iskola tanulóit. A tilaji közösségi feldolgozó története 2012-re nyúlik vissza, amikor egy LEADER-pályázat segítségével építették fel az aszalót, ami már hat éve működik. A falu másik, tilajújhegyi részében pedig gyümölcsleveket préselnek lakossági szükségletre. Tavaly több mint 20 ezer liter gyümölcslevet készítettek kiskerti gyümölcsökből.

– Az aszalónk 15-20 helyi család terményeit dolgozza fel, ők hazaviszik az aszalványt. Ezenkívül közösségi célra is termelünk. Fűszerpaprikát, szil­vát, kajszibarackot aszalunk, fűszernövényeket szárítunk. Az év elején medvehagymával kezdjük a szárítást és az őrlést. Utána a bodzavirág következik, majd a friss csalán, amiből nagyon jó teát lehet készíteni, ezeket a gyümölcsök követik. Az utolsó gyümölcs itt az aszalóban az alma, amiből almaszirmot állítunk elő. Évente több tonna termény megy át a szárításon és az aszaláson. Sikeresen működik a közösségi létesítmény mind saját, mind pedig lakossági terményekkel – mondta Senkó Balázs.

Az aszaló fő terménye a fűszerpaprika. A paprikát a mezőgazdasági Start minta­programban 800 négyzetméteren termesztik, a területről körülbelül két tonnát takarítanak be, tudtuk meg a polgármestertől. Nemrég kezdődött a szedése, a termés mintegy fele már a szárító gerendáin lóg füzérekben. A szárítást követően a fafűtéses aszaló tálcáira kerül, majd a szomszéd helyiségben lévő kis őrlőgép malomkövei között nyeri el végső, piros por formáját.

A tanulóknak Darázsi Zsolt gyümölcsész a régi göcseji gyümölcsfajták termesztéséről tartott előadást. Bemutatkozott a Csáford-völgyi Natúr Pont is. Sebestyén Csilla szövetkezeti projektmenedzser a rövid élelmiszerlánc előnyéről, a vegyszermentes gyümölcsfeldolgozásról és az illóolaj-­lepárlásról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!