Reped a gyümölcs...

2019.05.31. 16:00

Megyei körkép: Megsínyli a cseresznye ezt az időjárást

Szélsőségek között mozog az időjárás. Tavasz elején esőért könyörgött mindenki, most már azért, hogy elálljon.

Hajdu Péter

Fotó: pixabay.com

Áprilisban sokfelé száraz földbe vetették a tavasziakat, most pedig már védekezni kellene a gombafertőzésektől és a rovarkártevőktől, de a felázott talajra nem tudnak rámenni a gépek.

– Már nem jó ez a sok eső. Tavaly május 29-én kezdtük meg a cseresznye értékesítését, most pedig körülbelül tíz nap kell még, hogy szedni és értékesíteni tudjuk. A hideg miatt késik a gyümölcsérés, és sajnos sok repedt szemet láttam a fákon. A cseresznye a talajon keresztül és a gyümölcs bőrén keresztül is felveszi a vizet, felpuhul a héj alatti része, és könnyen reped. Azért remélem, nem lesz minőségromlás – fogalmazott Farkas Ervin, az Alma 2000 Kft. ügyvezetője.

Mint az ügyvezető elmondta, az előző két hétben leesett 100 milliméternyi eső, e hét elején, keddig 20 milliméter, és szerdán kora délutánig, amikor szót váltottunk, újabb 10 milliméternyi vízmennyiség puhította a földet.

– Aktuális kézi munkák várnak ránk a gyümölcsösben, ami a folyamatos eső miatt csúszik. Ritkítani kellene már a kajszi és az almafák hajtásait, de esőben nem tudunk a szabadban dolgozni.

Fotó: MW grafika

A gyümölcsérés csúszását a feldolgozóiparban is megerősítik. A Bagodi Hűtőház Kft.-ben a cseresznye, majd a meggy feldolgozásával kezdődik a szezon.

– Minden évben a szomolyai fekete cseresznyével indul a szezon, tavaly május 31-én érkezett meg az első szállítmány. Jelenleg a beszállító partnerünk június 10-ére prognosztizálja az első szállítást – mondta el Kovács Anita, a hűtőház képviselője. Balogh Rudolftól, a Baki Agrocentrum vezetőjétől azt kérdeztük: a májusi eső még mindig aranyat ér?

– Maradjunk annyiban, hogy igaz a régi állítás, aranyat ér. Nekünk a szántóföldi termelésben nem is annyira az esővel, hanem a hideggel van gondunk. Szerintem még mindig nem érte el a csapadék azt a mennyiséget, amennyi tavaly ősztől, illetve a téltől fogva hiányzott a földekből. Erre nem panaszkodunk, annál inkább arra, hogy elhúzódik ez az esős, hűvös idő. Kevés a napfény, nem megfelelő az asszimiláció, és a kukoricák, napraforgók szenvednek, lassú a növekedésük. Ezzel szemben az agresszív gyomok gondot okoznak a legtöbb kultúrában. A kalászosok számára viszont kedvezően hatott a csapadék. S a hűvös idő egyelőre visszafogta a gombabetegségeket is. Ennek ellenére aki teheti, azonnal védekezzen, mihelyt rá tud hajtani a talajra – válaszolta Balogh Rudolf.

Hozzátette: a gazdálkodó partnerekkel konzultálva az a vélemény alakult ki, hogy egy héttel vagy tíz nappal csúszni fog az őszi árpa aratása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!