KÖRKÉP

2019.02.13. 07:00

Tavaly egyötödével nőtt a hazai építőipari termelés

Egy év alatt több mint 5000 új cég alakult az építőiparban, ez új rekord, tájékoztatta lapunkat az Opten céginformációs szolgáltató.

HP

Az építőipar 5017 cégalapítás mellett 4005 cégtörléssel zárta az évet 2018-ban. Mint az Opten megállapítja, ezek az adatok több szempontból rendhagyónak számítanak. Egyrészt, amíg a legtöbb ágazatban csökken vagy stagnál a cégek száma, addig az építőiparban meredeken emelkedik. Másrészt a 2018-as adat az elmúlt hét év legmagasabb cégalapítási értéke volt Magyarországon. A tendenciában az is különös a szakértő szerint, hogy a 2010-es helyzethez képest szigorúbbá vált a cégjogi környezet, de úgy tűnik, hogy ennek ellenére sincs fék az építőiparban.

Eközben az építőipari kereslet olyan mértékben növekszik, amivel a kivitelezők nem tudnak lépést tartani. A megrendelők sokszor kiszolgáltatott helyzetben vannak a szállítók leterheltsége miatt. A 2018-as év több mint 20 százalékos építőipari termelésnövekedést mutat 2017-hez képest is, pedig már 2017 is nagyon erős évnek számított.

Jelenleg több mint 51 ezer építőipari vállalkozás működik az országban, valamint 52 ezer egyéni vállalkozó, ráadásul az egyéni vállalkozók száma még a cégek számánál is gyorsabban növekszik. Tény, hogy az építőipar dinamikusan fejlődik, de kérdés, hogy hosszú távon mennyire fenntartható ez a folyamat.

Az építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság hullámzásaira, az elaprózódott cégstruktúrában könnyen lánctartozások halmozódhatnak fel, ha a gazdaság lendülete csökken. A lendület azonban vélhetően még ki fog tartani 2019-ben is, de várhatóan már nem lesz ekkora emelkedés. 2019-re 5700 körüli cégalapítás és 3700 körüli cégtörlés várható.

A szektorban 2018-ban 851 felszámolás indult, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben, és a 2014-es értéknek csak egyharmada. A felszámolási tendencia tehát biztató, de összességében azért még mindig magas az érték.

A szakértők az év során törölt és alapított cégek számát az időszak elején rendben működőkhöz viszonyítva állapították meg az úgynevezett cégfluktuációs indexet. Ebből a szempontból a Zala megyei építőipari ágazat 16,11 százalékos fluktuációval a középmezőnybe tartozott tavaly. Megyénkben az év során 86 építőipari vállalkozás alakult és 49 szűnt meg, utóbbiakon kívül 7 vállalkozással szemben indult tavaly felszámolási eljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!