Konferenciát tartottak

2018.09.27. 07:00

Kihívások is szóba kerültek a geodéták találkozóján Sormáson

Több szakmai szervezet és társaság összefogásával az István Parkhotelben rendezték meg szerdán a zalai geodéták konferenciával egybekötött találkozóját.

BB

Szilágyi László főszervező, Dénes Sándor polgármester és Kéri Gyula előadó a geodéziában rejlő kihívásokról beszélgetett a konferencia előtt Fotó: Gergely Szilárd

Az ötletgazda Szilágyi László földmérő volt, aki szerint a geodéta szakemberek időszakos szakmai tapasztalatcseréje rendkívül fontos. A Zala Megyei Mérnöki Kamara geodéziai és geoinformatikai szakcsoportja, valamint a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság zalaegerszegi csoportja által támogatott összejövetel témái szerteágazók. Szilágyi László szerint Nagykanizsa és környéke az elmúlt időszakban jelentős változásokon ment át. A város több ponton megújult, és geodéziai szempontból is sok érdekes fejlesztési lehetőség előtt áll, ami a szakembereknek új kihívásokat tartogat.

A szakmai konferenciát Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere nyitotta meg. Mint elmondta: a geodétákra az évezredek során mindig szükség volt, s a városok fejlődését elnézve a munkájuk hasznos és kifizetődő. Rengeteg beruházásnál közreműködnek, segítenek, hogy miként készüljenek el aztán az épületek, szépüljenek a települések.

– Köztük Kanizsa is, hiszen az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek, megújult a belváros, az Erzsébet tér új arculattal fogadja a látogatókat – folytatta a város első embere. – Ipar, gazdaság nélkül nem működhet jól egy város sem, ezen a területen is előrelépésekre számíthatunk.

Szilágyi László főszervező, Dénes Sándor polgármester és Kéri Gyula
előadó a geodéziában rejlő kihívásokról beszélgetett a konferencia előtt Fotó: Gergely Szilárd

Több szakmai előadó mellett az elmúlt évek helyi beruházásairól Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. vezetője beszélt.

– Városunk a fejlődés útjára állt – tette hozzá. – A terület- és településfejlesztés célja, hogy fenntartható település és környezet jöhessen létre. Fontos, hogy a lakóhelyi értékeket megőrizzük, valamint nyitottak legyünk újak teremtésére is. Szintén lényeges célkitűzésünk egy ideális gazdasági település létrehozása. Hogy mindezt megvalósíthassuk, koncepciók, stratégiák kidolgozására van szükség.

A konferencián bemutatkozott a térség leg­nagyobb közmű-üzemelte­tője, a Dél-zalai Víz- és Csatorna­mű Zrt. is, és az egybegyűltek elő­adást hallhattak a zalaegerszegi autóipari tesztpálya építésének geodéziai munkáiról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!