Balatoni programok

2018.04.03. 07:00

Az elmúlt évben megnőtt a Keszthelyre látogató turisták száma

A balatoni települések közül Keszthely két hellyel feljebb ugrott a vendégéjszakák száma alapján összeállított listán, így a régióban tavaly az ötödik helyen állt több mint 223 ezres adatával.

A Festetics-kastély tavaly közel 204 ezer látogatót vonzott

Fotó: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Ez is kiderült a képviselő-testület márciusi soros ülésén, amikor a tavalyi év turisztikai beszámolóját tekintették át a városvezetők. Az összegzés szerint – hasonlóan az országos adatokhoz – a városban is rekordot döntött a szálláshelyek telítettsége. A vendégek nagy része belföldi volt, a külföldiek közül elsősorban belgák, németek, hollandok, osztrákok, csehek, szlovákok és lengyelek érkeztek.

Tavaly közel 370 szálláshely több mint 6800 férőhelye várta a pihenőket, e kapacitás hasonló volt 2016-ban. A vendégek száma azonban 33 százalékkal emelkedett tavalyelőtthöz képes, így 2017-ben közel 90 ezer vendéget fogadtak. A vendégéjszakák száma közel 297 ezer volt, ez 28 százalékos növekedést jelent.

Rendezvények

Mindez maga után vonta az idegenforgalmi adóból befolyt bevétel emelkedését is (mértéke nem változott az előző években: fejenként és éjszakánként 410 forint), így a 2016-os összegnél 18 millióval több, közel 88 millió forint gazdagította a városi költségvetést. A képviselők elé került összegzés szerint a KeszthelyFest volt a nyugat-balatoni térség legsikeresebb és legismertebb rendezvénye, népszerű volt a Bor Összehoz Keszthelyen, az adventi rendezvénysorozat és a városi szilveszter.

A városba szervezett sportrendezvények közül a Keszthelyi Kilométerek, a Tour de Hongrie és a Keszthelyi Triatlon vonzott sok versenyzőt és szurkolót is.

A Festetics-kastély tavaly közel 204 ezer látogatót vonzott
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Strandok

A strandokon is több volt a vendég, s mint a működtető Városüzemeltető Nonprofit Kft. összegzéséből kiderült: az idei szezonban újdonságok is várják majd a látogatókat. A Tourinform iroda beszámolója szerint a vonattal, busszal érkezők számára sokszor gondot okoz, hogy míg nem tudják elfoglalni szálláshelyüket, nincs hová tenni a csomagjaikat, ezért a Fő téri és a Balaton-parti irodájukban erre lehetőséget biztosítanak.

A turisták gyakori problémája, hogy tavasszal nem üzemel a Balaton-parti nyilvános vécé, valamint hogy a városban a nyilvános illemhelyek nincsenek kitáblázva. A Gazdasági Ellátó Szervezet beszámolója szerint a Balaton-parti létesítmény május 1. és október 15. között tart nyitva, s tavaly óta ingyenes a használata.

Az ülésen – melynek elején egyperces néma felállással tisztelegtek a 73 éve elhunyt Csik Ferenc olimpia bajnok úszó emléke előtt – egyebek mellett megvitatták a város idei közbeszerzési tervét (a fejlesztések pályázati támogatásokkal valósulnak meg), és elfogadták az önkormányzati tulajdonú cégek üzleti tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!