Tökmagolaj

2018.01.03. 13:50

Bevált az olajtök-termelés a dél-zalai Kistolmácson

Úgy tűnik, az alig több, mint 180 lelkes kistelepülésen rátaláltak a jövő sikernövényére: a közfoglalkoztatás keretében olajtök-termesztésbe fogtak és bizony, szép eredménnyel zárták az évet. A magból Szlovéniában préseltetik ki az olajat, melynek kiterjedt vevőköre van.

Horváth-Balogh Attila

Aprólékos és sok munka van a tökmaggal, amíg eljut ebbe a fázisba, de megéri

Fotó: Szakony Attila

Birkás Zoltán polgármester előrebocsátotta: immár 3 év óta foglalkoznak az olajtök termesztésével, s az első két szezon nem túl jó tapasztalatai után tavaly, érdekes módon az elmúlt időszak legszárazabb évében kimagasló mennyiségű termést adott a növény.

– A termelés első két évében kicsit elbizonytalanodtunk, mert az időjárás és más dolgok miatt nem úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztük – árulta el a polgármester.

– Aztán bármilyen hihetetlen, valamiért a tavalyi év igen jól sikerült, pedig nagy volt a szárazság. Talán mert a növényt viszonylag alacsony fekvésű területeken termesztettük, így a környező dombokról lefolyó csapadékvíz ezeken a részeken összegyűlt. Azt, hogy a várakozásainkat mennyire felülmúlta a termésmennyiség, jól érzékelteti, hogy a kettő közül az egyik, 30x30x40 méteres területen (ez volt a kisebb) azt gondoltam, lesz két pótkocsi tök – e helyett 6 lett.

Összességében a két birtokról begyűjtött termésből 100 liter tökmagolajunk lett, s van még egy zsáknyi tökmagunk, amit most, januárban préseltetünk ki. Az extra szűz, tehát hidegen sajtolt olaj lesz, reményeink szerint körülbelül 10 liter. Az olajat 5000 forintos literenkénti áron tudjuk értékesíteni; hála Istennek, megvannak már a csatornáink, kiépített vevőkörrel rendelkezünk.

Birkás Zoltán azt is elmondta: a tök terméséből, illetve a terméshúsból ugyan babra munka kinyerni a héj nélküli tökmagot, melyet aztán mosni, illetve szúnyoghálóból készített kereteken szárítani is kell, de még így is megéri anyagilag a projekt az önkormányzat számára.

Birkás Zoltán polgármester a tökmagolajjal teli üvegekkel
Fotós: Szakony Attila

– Sokkal jobban járunk vele, mint ha ugyanazon a területen mondjuk, burgonyát termelnénk – magyarázta a polgármester. – Jó sűrűn vetettük a magot, a növények korán befutották indáikkal a talajfelszínt, így hamar beárnyékolták a területet, ezért a nagy mértékű gyomosodást sikerült elkerülnünk.

Ezen kívül még burgonyát, étkezési paprikát, almapaprikát, uborkát, kápiát termeltünk, s valamennyiből annyi többletünk lett, hogy a burgonyából háromszor is osztottunk a faluban minden családnak, a kápiából szintén kaptak az emberek. A kipucolt tököt pedig a környékbeli állattartóknak ajánlottuk fel. Savanyúságokat is készítünk, ezekkel ugyancsak a falu lakóinak kedveskedtünk karácsonykor.

Aprólékos és sok munka van a tökmaggal, amíg eljut ebbe a fázisba, de megéri
Fotós: Szakony Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!