Körte

2017.11.08. 07:00

Még mindig Vilmos a legnépszerűbb

Jó közepes mennyiségű, de kiváló minőségű körtét takarítottak be idén a Gyümölcskert Zrt.-nél.

Horváth-Balogh Attila

A cég munkatársa, Farkas Erika Vilmos körtét osztályoz a hűtőházban

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Befejeződött a körtebetakarítás a Gyümölcskert Zrt.-nél. Sipos Gyula igazgató elárulta: szerencsére, a fagy idén elkerülte a gyümölcsfáikat, s a szárazság sem okozott nagy terméskiesést – viszont a körték körmérete csökkent pár milliméterrel.

Az igazgató elöljáróban elmondta: a idei évre 360 hektárnyi gyümölcstermő felületük maradt, ennek kétharmada körte, egyharmada pedig meggy.

– A körte a hagyományos gyümölcsfaj itt, a dél-zalai térségben, jól érzi magát és korábban már bizonyította, hogy kiugró termésmennyiséget is képes produkálni – szögezte le Sipos Gyula. – Az idei körtetermés – melynek betakarításával nemrég végeztünk, a kollégák már a gyümölcsöt válogatják és készítik elő a piacokra – mennyisége jó közepesnek mondható, a minőség viszont kiváló. Így az élet valamit kompenzált a tavalyi veszteségeinkből.

Az egész éven át tartó csapadékhiány miatt átlagban 5 milliméterrel kisebbek a körték méretei. Az ízletes, leveses gyümölcsből több, mint ezerötszáz tonnát sikerült idén betárolnunk, s mivel folyamatos a kiszállítás, ebből már jelentős mennyiség el is fogyott. Reményeink szerint január-februárra a teljes betárolt mennyiség piacra kerül. A kanizsai körte (ami ma már brandnek számít) túlnyomó többsége belföldi piacokra megy, a nagy hazai áruházláncok polcain találkozhatnak velük a vásárlók.

Sipos Gyula hozzátette: a Vilmos körte a fő fajtájuk, ezen kívül Bosc kobakot, Conference-t és Packham’s Triumph-ot termelnek nagyobb mennyiségben.

A cég munkatársa, Farkas Erika Vilmos körtét osztályoz a hűtőházban
Fotós: Horváth-Balogh Attila

Azt is megtudtuk az igazgatótól: jövőre folytatni szeretnék a gyümölcstermő területek elmúlt években már megkezdett megújítását. Ez azt jelenti, hogy a régi, elavult technológiájú gyümölcsösöket modern, úgynevezett intenzív ültetvények váltják fel.

– Ezek a mostani kornak megfelelően öntözött telepítések – folytatta a szakember. – Ma már öntözési lehetőség nélkül nem is szabad körteültetvényt létesíteni, de megkockáztatom, semmilyen gyümölcsfajt nem szerencsés úgy telepíteni, hogy a folyamatos, rendszeres vízellátás nem biztosítható. Hiszen az elmúlt években sajnos, időjárásunk a szélsőségek felé tolódott, az esetenként extrém hosszú, csapadékhiányos időszakokat hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőzések szakítják meg.

Azonban a tapasztalat az, hogy ezekből sem a növények, sem a talaj nem profitál sokat, mert a víz nagy része elfolyik a semmibe. Márpedig a gyümölcsfáknak a kiadós terméshez, a termőrügyek képzéséhez és önmaguk „felépítéséhez” folyamatosan szükségük van a vízre.

Az igazgató azt is jelezte: épp a mostani időszakban folyik 17 hektárnyi új körteültetvény telepítése. S habár a technológiában van újítás, a fajtákat tekintve nincs, a piac a megszokott fajtákat keresi – a legnépszerűbb hosszú évek óta a Vilmos körte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!