Gazdaság

2017.10.15. 10:33

Mitől boldog egy tehén?

Nemesbükön Korosa András tehenei nem kerülnek vágóhídra, hanem tisztes öregkort érhetnek meg.

Mihály Szilvia

Fotó: Mihály Szilvia

Korosa András gazdaságában elképzelhetetlen, hogy egy állat a vágóhídon végezze.

Bodza, Bíborka, Blanka, Boróka, Barack-csupa B betűs név, minden állatát névről ismeri, és miután elkiáltja a neveket, jönnek is hozzá a tehenei. A lányok igazából családtagnak számítanak, békésen legelésznek kolomppal a nyakukban a nemesbüki réteken.

A kolomp nem a teheneknek jelez-tudjuk meg, hanem a gazdának.

A békés, nyugodt kolompszó azonnal megváltozik, ha az állat megijed és futni kezd, és a csend is gyanús lehet. A kolompoló tehenek látványa és hangja megnyugtatja a lelket, érdemes kiszakadni a városból néha.

Fotós: Mihály Szilvia

A nagyüzemi tejtermelők a tejelő teheneket 4-5 év után vágóhídra küldik, és hústehénként kerülnek értékesítésre. A tejet nem adó tehenek nem hoznak hasznot, András mégsem válik meg tőlük. Bodza 12 éves, 3 éve nem tejel, de boldog tagja a csordának.

Akár 15 évig is élhet egy szarvasmarha, ebben a gazdaságban békés nyugdíjas évek várnak az állományra.

Fotós: Mihály Szilvia

Ezt úgy oldja meg a tulajdonos, hogy egy-egy állat örökbe fogadható. Egy bizonyos összegért cserébe nem csak a kedvenc tehenünk nyugdíjas éveit biztosíthatjuk, de mi is jól járunk, mert a támogatás fejében jókora adag sajtot is kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!