Haladó kosárfonók

2024.05.13. 16:00

Kiállítás nyílt Zalaszombatfán

A napokban nyílt meg Zalaszombatfán a faluházban a vesszőfonó szakkör tagjainak munkáiból rendezett kiállítás.

Korosa Titanilla

A vesszőfonó szakkör résztvevői s vendégeik Zalaszombatfán, balról Matyasovszky Margit, mellette Balog Anita

Fotó: Korosa Titanilla

A Nemzeti Művelődési Intézet felhívásának keretében Zalaszombatfán idén is, ahogy az elmúlt két évben vesszőfonó szakkört tartottak. A helyi foglalkozásokhoz csatlakozók már haladó kosárfonónak számítanak, kezeik közül igényes, szépen kidolgozott munkák kerültek ki.

Az alkotásokból rendezett tárlat megnyitóján Balog Anita szakkörvezető köszöntötte a megjelenteket és mondott köszönetet a szakkörösöknek a részvételükért, majd a tárlatot Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatója nyitotta meg és méltatta az elkészített munkákat. Kiemelte, hogy már nemcsak a közösségfejlesztés és a régi mesterségek visszatanítása történik ezeken a foglalkozásokon, hanem néhány helyen, mint Zalaszombatfán is, olyan termékeket állítanak elő, melyek által a helyi gazdaságot is fejlesztik. 

– Ezt hívjuk kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, találtunk egy területet, ahol olyan értéket állítanak elő, mely bevételt is hozhat, de már az is hasznos, ha használati tárgyakat – például különféle kosarakat, tálaló eszközöket – magunknak elő tudunk állítani – fogalmazott. 

Hozzátette, hogy a zalaszombatfai szakkörösök haladó szintre léptek, már színeket is használtak, megtanulták hántolni a vesszőt, és olyan új motívumokkal díszítették a kosarakat, melyek nem a szakköri tananyag részét képezik, hanem túlmutatnak azon.

A kiállítás május 24-ig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában