Sokat spórolhatsz és a növények is meghálálják

2024.04.28. 15:00

Így gyűjtsd össze az esővizet

Hálózati vízről nem túl kifizetődő a növények és a zöldségek öntözése. Ha nem áll rendelkezésre fúrt kút, érdemes foglalkozni a csapadékvíz gyűjtésével, hiszen ingyen van, tiszta, nem tartalmaz káros vegyületeket, ezért nagy pazarlás a csatornába engedni, írja a mindmegette.hu.

Zaol.hu

A csapadékvíz ingyen van, tiszta, és nem tartalmaz káros vegyületeket.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Anna Nikonorova

A felfogható csapadékvíz mennyisége számottevő. Ha megfelelő csatornarendszerrel rendelkezik az épület tetőszerkezete, akkor az évi csapadékmennyiség (500-600 mm) legalább fele az udvaron elhelyezett tartályokba kerülhetne.

A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a vödör vagy hordó az eresz alatt. Így a tetőn összegyűlt víz az ereszen keresztül egy gyűjtőbe távozik, ami nem vész kárba, hanem szükség esetén bármikor felhasználhatjuk. Arra figyeljünk, hogy a csapadék mennyiségének megfelelő méretűt tegyünk alá, hogy ne folyjon ki az összegyűlt víz.

Érdemes az eresz alá tett hordót alátámasztani valamivel, hogy magasabban legyen. Így használatkor kisebb nyomást tudunk elérni, amivel sokkal egyszerűbb lesz a felhasználás. Ehhez előfordulhat, hogy az ereszből ki kell szedni pár elemet.

RENDSZERBE SZERELVE

Ha éppen öntözőrendszer kiépítésén gondolkozunk, akkor érdemes lehet olyat választani, amelyben el van rejtve egy esővízgyűjtő tartály is. Ennek köszönhetően a víz a föld alatt gyűlik külön helyen, amit az öntöző fel tud használni, és nem kell a csatornázott vizet igénybe venni.

SÜLLYESSZÜK A FÖLDBE

Lényegesen kevesebb helyet foglalnak a földbe süllyesztett esővízgyűjtő tartályok. Ezek speciális műanyagból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárásnak, akár több 10 évig is nyugodtan használhatóak. Számtalan méretben kaphatóak.

LEGYEN TETEJE

Bármilyen esővízgyűjtő mellett döntünk, nagyon fontos szempont, hogy legyen teteje. Ezzel megóvhatjuk a vizet a szennyeződésektől, illetve attól, hogy a szél belefújja a leveleket, sarat, port. De ezt a fedelet akár otthon is könnyedén elkészíthetjük.

A cikk sok hasznos tudnivalóval folytatódik a mindmegette.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!