Ötször annyi a kecske, mint az ember egy olasz szigeten

2024.04.21. 17:00

Fogadj örökbe egy kecskét! – így szól a felhívás

Túlszaporodtak a kecskék egy olasz kis szigeten olyannyira, hogy ajándékba is elvihetőek, írja a mindmegette.hu. A sziget természeti adottságai nemigen kedveznek a kecskék befogásának, pedig az újdonsült tulajdonos feladata lenne ajándéka beszerzése.

Zaol.hu

A szigetnek 120 lakosa van, a kecskék száma pedig 600-ra nőtt a legutóbbi számlálás szerint.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: FloorV

A Szicíliától kissé északra található Alicudi szigetén – ami az UNESCO Világörökség védelme alá tartozó Aeoli-szigetcsoport tagja – az elmúlt években túlszaporodtak a kecskék. A szigetnek 120 lakosa van, a kecskék száma pedig 600-ra nőtt a legutóbbi számlálás szerint.

A kis olasz sziget polgármestere, Riccardo Gullo azzal az ötlettel állt elő, hogy a kecskéket bárki elviheti – a lényeg, hogy

a leendő tulajdonosnak saját magának kell megfognia a szabadon kószáló példányok közül azt, amelyikre szemet vetett.

Az állatok egyébként sokáig harmonikusan és békében éltek a sziget lakóival, és pont olyan turisztikai látványosságnak számítottak, mint a szunnyadó vulkán. Ám ahogy nőtt a számuk, a sziget tetejéről egyre inkább az emberek által lakott területekre vándoroltak, károsítva a dús növényzetet, a kertek veteményeseit, sőt a kőfalakat lerombolva már a házakba is beszemtelenkedtek – adta hírül a The Guardian.

A „Fogadj örökbe egy kecskét!” kezdeményezés a leghumánusabb módja a probléma kezelésének. „Nem akarjuk az állatokat megölni, ezért inkább elajándékozzuk őket” – mondta Gullo. „Bárki vihet kecskét, nem kell, hogy gazdálkodó legyen, és nincs korlátozva az sem, hogy mennyit vihet el valaki.”

The,Island,Of,Alicudi,,Aeolian,Islands.
Ezen a szigeten nem lesz könnyű dolga annak, aki kecskét akar befogni.
Fotó: Angelo Gitto / Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

A kezdeményezést többen fenntartással fogadták, hiszen Alicudi természeti adottságai nem kedveznek a kecskebefogásnak. „Hogyan fogják meg kecskéket? Talán helikopterrel?” – kérdezte az Alicudi kikötőjében található Golden Cafe Noir tulajdonosa, aki azt is elmondta, hogy bizony előfordult már, hogy egy kecske a bárban az egyik asztal alatt pihent meg.

(Forrás: mindmegette.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!