Ezen a napon történt

2023.11.02. 08:30

Jeles évfordulók november 2-án

Pásztor András

257 évvel ezelőtt megszületett Joseph Wenzel Radetzky osztrák tábornagy, akinek a tiszteletére íródott a Radetzky-induló.

257 évvel ezelőtt megszületett Joseph Wenzel Radetzky osztrák tábornagy, akinek a tiszteletére íródott a Radetzky-induló

Teljes nevén: Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl Radetzky von Radetz gróf, cseh névformában Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče. Custozai győzelme hírére id. Johann Strauss komponálta az indulót. Az észak-csehországi Trebnitzben született. 1848.07.25-én az általa vezetett osztrák csapatok a Custozza melletti csatában legyőzték Károly Albert szárd-piemonti király olasz szabadságharcosait, majd 1849.03.23-án a novarai csatában döntő győzelmet arattak a király hadserege fölött. Károly Albert lemondott a trónról fia, II. Viktor Emánuel javára. Észak-Olaszországban a Habsburg-ház helyreállította a hatalmát. Radetzky grófot 1850-ben lombard-velencei főkormányzóvá nevezték ki.

20 évvel ezelőtt meghalt Cliff Young farmer, aki 61 évesen gumizsizmában futva megnyerte az ultramaratont.

Teljes nevén: Albert Ernest Clifford "Cliff" Young 1983-ban nyerte meg a 875 km-es Westfield Sydney-Melbourne ultramaraton versenyt. A többiekhez képest lassan haladt, azonban 5 és fél napon keresztül gyakorlatilag megállás nélkül futott, akkor is, amikor a többiek aludtak. Munkás overalljában és gumicsizmában elsőnek érkezett a célba, 5 nap, 15 óra és 4 perces idejével szinte két teljes napot javítva a pályarekordon. Az első helyezettnek járó 10 ezer dolláros pénzjutalmat azonnal szétosztotta az utána beérkezők között. Hazájában nemzeti hősként tisztelték, szerényen élt és az anyjával lakott, aki egyben az edzője is volt. Futás közben kivette a protézisét, hogy ne zavarja, és a nehéz percekben abból merített erőt, hogy azt képzelte, a juhait hajkurássza.

20 évvel ezelőtt meghalt Cliff Young farmer, aki 61 évesen gumizsizmában futva megnyerte az ultramaratont.

11 évvel ezelőtt meghalt Rózsás János író, a magyar Gulag-foglyok krónikása.

Rózsás János (Budapest, 1926. augusztus 6. – Nagykanizsa, 2012. november 2.) magyar író, nyugalmazott könyvelő, német-orosz műszaki tolmács. 1944–53 között kilenc éven át ártatlanul politikai fogoly volt a Gulágon. Könyvei a rendszerváltás előtt csak külföldön jelenhettek meg, 1997-től lett a Magyar Írószövetség tagja.

11 évvel ezelőtt meghalt Rózsás János író, a magyar Gulag-foglyok krónikása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!