2023.10.22. 18:30
Természetes immunerősítők a konyhából
Ősszel érdemes jobban odafigyelni az immunrendszerünkre. Összegyűjtöttük a konyhában fellelhető legjobb természetes immunerősítő ételeket.
Fontos, hogy mit eszünk.
Forrás: Illusztráció / Shutterstock
Gyömbér
Kiváló gyulladáscsökkentő és immunerősítő fűszernövényünk. Ősidők óta ismert természetes orvosság. Segít az influenza és megfázásos betegségek leküzdésében. Jótékony hatása az emésztőrendszerre is kiemelkedő; s mint tudjuk, ennek rendben tartása nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében.
Zöld tea
Rendszeres fogyasztása az egész szervezetre jótékonyan hat: tele van antioxidánssal és fontos ásványi anyagokkal. Csökkenti a szabad gyökök káros hatásait, méregtelenít, serkenti az anyagcserét és támogatja az immunrendszert.
Fokhagyma és egyéb hagymaságok
Az emberek már a régi időkben is tisztában voltak a fokhagyma gyógyító erejével, naponta fogyasztották betegségek megelőzésére. Influenza, hörghurut, megfázás, tüdőgyulladás: ezek esetén kötelező „orvosság”-nak kellene lennie a különböző hagymákból összeállított salátának.
Gyümölcsök
Naponta két-három gyümölcs elfogyasztása nagyon fontos lenne a szervezetünknek. Tele vannak értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal és rostokkal.
Zöldségek és a zeller
Az olyan csodálatos keresztesvirágú zöldségeink, mint például a karfiol, brokkoli, fejes káposzta, kelbimbó, retek és társaik A,B,C,E és K vitaminban gazdagok. Megakadályozzák testünkben a vírusok elszaporodását, és egyes kutatások szerint képesek meggátolni többféle rákbetegség kialakulását.
A zöldlevelűek is az egészséges ételek tagadhatatlan szupersztárjai. Rendkívül gazdagok A, C, K vitamin, valamint magnézium, kálium, kalcium tápanyagokban, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára. Fontos részét képezik az egészséges étrendünknek.
Zeller: Csodatévő zeller címmel jelent meg Anthony William egyik világsikerű könyve, amelyben több száz oldalon keresztül írja le a zellerlé gyógyító erejét. Rengeteg ember követi a világban ezzel kapcsolatos instrukcióit és számolnak be egészségi állapotuk javulásáról. Az egyik legjobb béltisztító és gyulladáscsökkentő étel, helyreállítja az emésztőrendszert.
Magvak
A diófélék és egyéb magvak kiváló táplálékfehérje források. Természetes módon csökkentik a koleszterinszintet és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a magnézium, cink és szelén. Pisztácia, lenmag, tökmag, szezámmag… bármelyik étkezést kiegészíthetjük velük, vagy rágcsálhatjuk önmagukban is.