Szeptember 29-én

2023.09.29. 14:45

Minden megváltozik Mihály napján

"Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" – tartja a mondás. Ha tehát szeptember 29-én fagyos reggelre ébredünk, számíthatunk rá, hogy marad a hideg idő.

Benedek Bálint

A sátánon diadalmaskodó Szent Mihály arkangyal a zalamerenyei Szent Mihály-templom barokk oltárán. A Mihály-napi búcsút a környező települések lakói is kedvelték. Megtelt ilyenkor a templom, de a főbejáraton csak a merenyeiek léphettek be, a „vidékiek” az oldalsó ajtót használták

Fotó: Gyanó Szilvia

Egy másik időjárással kapcsolatos népi megfigyelés, hogy ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefekszenek, hosszú, erős lesz a tél, ellenkező esetben enyhe. A nap további jelentőségéről, kutatásairól Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzosa beszélt.

- Szent Mihály napja a gazdasági év fontos fordulója - mondta. - A Szent György-napkor legelőre hajtott szarvasmarhákat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja, valamint a cselédfogadás ideje. Szent Mihály-nap után kezdték a kukoricát törni. Megszakad a fű gyökere, megszűnik a mézelés, a hal a víz fenekére húzódik, ezért hidegebb vidéken a téli halászat megkezdésének a napja is. Mihály-nappal megkezdődik az úgynevezett kisfarsang ideje, a bálok és lakodalmak őszi időszaka, mely Katalin napjáig, vagyis november 25-ig tart.

Szent Mihály szobra a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony-plébániatemplom kertjében. Az arkangyal kezében kard, lábainál a legyőzött gonosz. A szobor 2014-ben készült, állíttatója Szent Mihályt tekinti védelmezőjének, akire mindig számíthat, és aki megóvja minden rossztól, gonosztól
Fotó: Gyanó Szilvia

Hozzátette: zsidó és keresztény elképzelés szerint Szent Mihály arkangyal a legnagyobb az angyalok közül, a mennyei seregek fejedelme. A világ végén harcolni fog minden hívő lélekért, hogy kiragadja a sátán hatalmából őket. A halottkultuszban is fontos szerepet játszik: oltalmazza a haldoklót, átvezeti a másvilágra, majd mérlegre teszi jó és rossz cselekedeteit. Ebből adódóan nevezték Szent Mihály lovának azt a halotthordozó eszközt, amelyen utolsó útján a sírhoz vitték az elhunytat. 

- Védelmező erejében bízva gyakran választották Szent Mihályt a temetők vagy a temetőkápolnák patrónusának - folytatta. - Mihály a katolikus egyház oltalmazója, patrónusa a katonáknak, az uralkodóknak, a tengerészek, az útonjáróknak, a juhászoknak, a kereskedőknek, a bányászoknak és a könnyen halálveszedelembe kerülő mesterembereknek. Borszűrő Szent Mihálynak is nevezik, mert napjára megforr az újbor, így védőszentjüknek tekintik a szőlősgazdák és a borkereskedők is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!