Csodás gyógyulások

2023.09.23. 13:59

Bénák gyógyultak meg a vonyarcvashegyi dombon

Egy férfi rejtélyes halált halt a vonyarcvashegyi remetelaknál, mások csodás gyógyulásuk mementóit hagyták a szakrális, Szent Mihály-domb lábánál.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

Amikor még Vonyarc és Vashegy önálló településként éltek és a domb aljában remetelakok sorakoztak, ott szakadt meg szerelmi bánatában az úri szolga szíve, ahol a halottak titokzatos, ősi temetőben leltek megnyugvásra. Ott, ahol a Szent Mihály-kápolna örök menetóként, csodás gyógyulások helyszínként őrzi a balatoni halászok tragédiájának történetét. Pali Róbert polgármester mesélt a régmúlt vonyarcvashegyi titkairól.

– A halászat ezer szállal kapcsolódik Vonyarcvashegyhez. Ennek egyik szegmense a kikötő felé vezető, gyönyörű útvonalon áthaladó kerékpárút, amely mellett rendszeresen láthatunk horgászokat. Milyen feltételei vannak a helyi pecának?
– Aki rendelkezik horgászengedéllyel, pecázhat a területen. A Marina kikötő és a kis csónak-kikötő közötti rész vízügyi terület, amelyet a település bérel és gondoz. Csodálatos onnan a panoráma és ha valaki szeretne elmerülni a Balaton szépségében, ott meg is tud pihenni.

– A közelmúltban felújításra került a Szent Mihály Fogadalmi Halászkápolna, s a környezetének kiépítése is folyamatban van.
– Népszerű pihenőhely a domb alatti terület, ahol elkezdtük egy családbarát, egész évben nyitva tartó pihenőpark kialakítását. Vizesblokkot építettünk, fásítást végeztünk, vizes élőhelyet és mezítlábas parkot alakítottunk ki. Tűzrakóhelyek kialakítását, pihenőpadok, napozóágyak, további kerékpártárolók, kutyaszemetes, kutyaitató kihelyezését tervezzük.

– Mi a Szent Mihály-kápolna története?
– A műemléki védelem alatt álló templom fogadalmi elnevezése egy XVIII. századi halászhistóriából ered. A balatoni falvak megélhetését télen a jéghalászat biztosította. A legenda szerint 1739-ben negyvenhat halász kiment a jégre halászni. Közben vihar támadt és hat halászt elragadott a jeges áradat. Az életben maradt halászok egy jégtáblán összekapaszkodva imádkoztak, fohászkodtak. Isten segedelmével az áradat a bajba jutott embereket a domb lábához sodorta. A partra érkezésük helyén kápolnát emeltek.

A cikk ITT folyatódik a likebalaton.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!