Miénk itt a tér

2023.07.15. 14:00

150 éves a nagykanizsai Zrínyi-Ady általános iskola

A nagykanizsai polgári fiúiskolában 1872. október 21-én kezdődött a tanítás, 58 tanulóval a Csengery utcában bérelt helyiségben. Az iskola alapítását felkarolta a város hivatalos vezetése: Belus József polgármester, Tandor Ferenc főjegyző, Babochay György iskolaszéki elnök.

Nagy Betti

Biológiai szaktanterem a Zrínyi-iskolában az épület felújítása után, 1984 novemberi fotó

Fotó: ZH Archív

Az első tantestület egy igazgatóból és öt tanárból állt. Az iskola első tanéve a Csengery utcai épületben nyílt meg, a következő évben az 1873-ra felépült városháza második emeletén kapott helyet. A Zrínyi utcai iskolarész építése 1877. október ötödikén kezdődött, az Ady utcai tömb 1897-re épült fel. Az 1877-től államilag segélyezett községi oktatási intézményt 1901-ben államosították. Az iskola 1928-ban vette fel Zrínyi Miklós nevét.

A Zalai Hírlap 1972. május 14-ei lapszáma az iskola 100. évfordulóján emlékezett meg az oktatási intézmény múltjáról és jelenéről. Ebből a cikkből idézünk: „… az iskola ének és zenekara több hangversenyt adott. E téren nagy fellendülést hozott Ketting Ferenc tanár, majd igazgató működése 1916 után, amikor is a fiú- és leányiskola vegyeskarának évenkénti hangversenye jelentős eseménye lett a városnak… Az iskola jelentős kulturális tevékenysége 1957-től az évenkénti színi előadásokkal kapcsolatos, amelyet saját színpad, majd az 1959-ben Balatonfenyvesen Fritz Celesztin tanár által ajándékozott telken önálló iskolai üdülőtelep építésének anyagi alapjait raktak le. Ennek építésében szülők és tanítványok sora, városunk minden jelentős intézménye segített. Azóta is minden nyáron 70-80 tanuló üdül a magyar tenger partján önkéntes vállalkozó nevelők és szülők közreműködésével.”

A Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat az intézmény 1980-es éveiből , köszöntve a 150 éves nagykanizsai Zrínyi-Ady általános iskolát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!