27 diák jelentkezett

2023.06.26. 17:30

Hajfonás és elektronika a kanizsai Kisinas táborban

A pályaválasztás előtt álló 6. és 7. osztályos általános iskolás diákok részvételével kezdődött el hétfőn a Kisinas tábor a dél-zalai városban. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara foglalkozásaira 27 diák jelentkezett.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai és környékbeli iskolákból a foglalkozásokra jelentkezett fiatalok különféle élményeken keresztül kerülhetnek közelebb a szakmákhoz, mely után talán határozottabban döntenek. Az első nap mindig az ismerkedéssel és a csapatépítéssel indul. Viszont a kamara pályaorientációs tanácsadója, Oros Ildikó jóvoltából Szaturi Nikolett személyében egy olyan fodrász tanította a hajfonást, aki egykor szerepelt a Kisinas táborban. Az ifjú hölgy az idén férfi és női fodrászként végzett a Zsigmondy-technikumban.

- Bár konkrét tervekkel érkeztem hetedikesként a kisinasok közé, de a táborban eltöltött egy hét megerősített abban, hogy valóban a szépészetben kell elhelyezkednem, ez az utam - emlékezett vissza Nikolett. - Követtem az álmaimat, felvettek fodrásznak és lelkesen tanultam a szakmát. Ugyan a hajfonás nem szerepel a tantervben, de ezzel bővítettem a tudásomat, amit a tanáraim is támogattak. Az elkövetkező években több versenyen szerepelhettem, például tavaly a szépészet ágazat magyar bajnokságán utcai fonás kategóriában aranyérmet szereztem.

Szaturi Nikolett igyekezett néhány technikai fogást tanítani a kisinasoknak. Szerinte bármilyen szakmát is válasszanak, kitartással, szorgalommal és alázattal sikert érhetnek el benne.

A kamara szakképzési csoportvezetője, Bangó-Rodek Viktória kiemelte: a technikumok segítségével szeretnének minél több szakmát bemutatni a fiataloknak azért, hogy kiderülhessen merre induljanak el. Érdekes és kreatív foglalkozások keretében ismerkedhetnek és próbálhatják ki magukat például: az elektronikában, a pedagógiában, a sportban, illetve a népszerű turizmus és vendéglátás terén. Ezen kívül szabadidős foglalkozásként részt vehetnek kutyás bemutatón, de meglátogathatnak egy zalakarosi szállodát is.

Fotó: Szakony Attila

A kisinasok fiú csapatát a Cserháti-technikum elektronikai tanműhelyében Törökné Mihályfi Izabella gyakorlati oktatás vezető várta. Elmondta: ez elmúlt nyolc év tapasztalatai azt mutatják, hogy a kisiskolások érdeklődnek az elektronika és elektrotechnika ágazatuk iránt. A szakma szépségeire próbálják ráirányítani a figyelmet.

- Ezeken a foglalkozásokon kiderül, hogy egyáltalán rendelkeznek-e olyan készségekkel, ami képessé teszi őket a munkafolyamat elvégzésére - folytatta. - Apró elektronikai alkatrészek válogatása, forrasztása zajlik, amihez elengedhetetlen a koncentráció és a türelem. A mostani feladat egy nyomkövető kisautó összeállítása volt, melynek minden darabját megkapták egy instrukcióval. A szerelésben segítségükre voltak a tanárok és a kortárs, technikumban szereplő diákjaink. A tőlük kapott instrukciókat így jobban elfogadják, s az iskolások számára kiderül, hogy bizony érdemes ezt a szakterületet választani. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!