Ártatlan lelkek, megszakadt szárnyak

2023.06.04. 08:30

”Anya félek...” – Június 4. Egy nap az erőszak által megérintett gyermekekért

Néma kiáltások, rejtett fájdalmak, gyermeki küzdelmek. Június 4. Az erőszak gyermekáldozatainak világnapja.

Józsa Zsuzsa

Magyarországon évente több mint 15 ezer gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává.

Az erőszak mindenütt jelen van: utcákon, otthonokban, iskolákban, közösségekben és még az online térben is. Áldozattá válni gyermekként olyan trauma, amely árnyékként kísértheti az érintetteket felnőtt korban is.

Az UNICEF közlése szerint Magyarországon évente több mint 15 ezer gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává

Az erőszak minden formája, - legyen az fizikai, érzelmi vagy szexuális - mély sebeket hagynak a gyermekek lelkében és testében. Ezek a törékeny lelkek sokszor minden nap félelemmel, szégyennel és elszigeteltséggel küzdenek, miközben az állandó sérülés, zaklatás és megalázás állandó kísérőiként élnek.

Az erőszak árnyékában élő gyermekeknek nincs hangjuk, szükségük van ránk, hogy kiálljunk mellettük és szóljunk az igazságért, a változásért

"Anya félek..." - hangzik el nap mint nap ilyen és ehhez hasonló szenvedéssel teli mondat számos gyermek ajkáról. A mondat, ami árnyékot vet a gyermekek életére. S akik e rettegett mondatot suttogják, sokszor magukra maradnak félelmükkel. Elveszítik biztonságérzetüket, és szorongásban, zavarodottságban tengődnek. Az ő lelkük tele van sebekkel, ami olykor életük végéig elkíséri őket.

Az európai uniós statisztikák szerint az EU területén szexuális célú emberkereskedelem-áldozataként azonosított magyaroknak 64 százaléka gyermek, a gyermek áldozatok 7,4 százaléka 11 éven aluli. Az összes regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül pedig magyar nemzetiségű a legtöbb - derül ki az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány jelentéséből.

 

A mi felelősségünk, hogy meghalljuk félelmük hangjait 

Nekünk kell meghallani a néma segítségkiáltásokat. Legyünk tanárok, edzők, szomszédok, alkalmazottak vagy vezetők, esetleg épp az utca járókelői; nem fordíthatjuk el a fejünket, nem hunyhatjuk be a szemünket. Emberi kötelességünk, hogy hangot adjunk a félelmüknek; nekünk kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságban élhessenek. 

Nekünk kell meghallani a néma segítségkiáltásokat. 

Álljunk ki az erőszak ellen és legyünk a gyermekek szószólói

Az erőszak megállítása érdekében az egész társadalom összefogására szükség van. Ezért fontos, hogy mindenki, aki észreveszi az erőszak jeleit, hallassa a hangját, jelentse az eseteket és forduljon segítségért. Csak közös erővel érhetünk el változást és vethetünk véget annak a szomorú valóságnak, ami napi szinten jelen van világunkban: a gyermekbántalmazásoknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!