Kutatók a kutatásokról

2023.03.06. 19:00

Tudományos előadások a Kölcsey Ferenc gimnáziumban (videó)

Szerelmi bánatát a muslica alkoholba fojtja; ez az elnagyolt megállapítás is leszűrhető volt hétfőn délelőtt azon az előadáson, ami a Kölcsey Ferenc gimnáziumban hangzott el.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

A valóság persze ennél árnyaltabb és bonyolultabb, ahogy a témát taglalva ezt dr. Szabó Áron, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa kibontotta. Erre pedig a Magyar Tudományos Akadémia Alumni programja teremtette meg a lehetőséget. Freund Tamás, az MTA elnöke 2020 végén hirdette meg a Középiskolai MTA Alumni programot, amelynek részeként kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba (azért alumni, azaz öregdiák elnevezés), illetve más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja a tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására az MTA köztestületének csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra, és már a háromszázat közelíti az Alumni-tag iskolák száma.

Fotós: Pezzetta Umberto

Közéjük tartozik a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium, köszönhetően Boncz Dániel biológiatanárnak. Mint érdeklődésünkre elmondta, regisztrálta az intézményt, és félszáz kutatót választott ki leendő előadónak. Az első etapban hatan fogadták el az invitálást, köztük dr. Szabó Áron, aki Aprócska agyak hatalmas potenciállal: néhány tanulság az ecetmuslica idegrendszerének kutatásából címmel tartott előadást. Ennek egy apró momentuma volt a bevezetőben említett. A kutatók ugyanis vizsgálták a muslica táplálkozását. A genetika, az élettan és az evolúcióbiológia klasszikus, máig leggyakoribb modellszervezeténél, ennél az apró légynél azt tapasztalták, hogy bár az etanol nem szerepel a kedvelt étkei között, ez megváltozik kudarc esetén. Az ismertetett kísérletben vizsgálták a hím muslica viselkedését az esetben, ha elutasítja párzási közeledését a nőstény. Nos, a kutatók több kudarc után arra lettek figyelmesek, hogy a “szomorú” muslicák jelentős mértékben több etanolt fogyasztanak a szerelemben szerencsés társaikhoz képest. Egyébként a kis legyek és az emberek viselkedésében ezen túlmenően is számos párhuzamot lehet találni olyan területeken például, mint a cirkadián óra és az alvás, a tanulás és memória, a mintafelismerés, az udvarlás, az agresszió, a függőségek, a szociális viselkedés.

A hétfői előadásokon szóltak még a tanulásról, tanuló gépekről, a mesterséges intelligenciáról, valamint a kontaktusnyelvészetről, azaz az egyes nyelvek, nyelvközösségek, a többségi és a kisebbségben lévő nyelvek egymásra való hatásáról, No és persze magáról a kutatásról, a kutatóról is.

Az Alumni-előadásokra elsősorban a fakultációban főleg természettudományos tárgyakat választott felsőbb évfolyamos diákok jelentkeztek, egy-egy témát félszázan is figyelemmel kísértek. Ez is mutatja, hogy egyre népszerűbb a biológia fakultáció a Kölcsey-gimnáziumban, ahol ezt hetven tanuló választotta a 11-12. évfolyamon, miközben az iskolába 850 diák jár, árulta el Boncz Dániel.

A program március 21-én újabb három előadással folytatódik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!