Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2022.12.28. 09:30

Szerencsehozó lencse, avagy a szegények kaviárja

Nehezen igazodom ki az ünnepi lencsefőzelék fogyasztásának legmegfelelőbb időpontja körüli kavarodásban. Eddig úgy tudtam, hogy újév napján kell asztalra tenni, ezért az év első ebédjeként szoktuk volt tálalni, igaz, a családtagok inkább csak összelencsézték vele a feltétül szolgáló fasírozottat, hiába mondogattam, hogy az apró szemek mindegyike egy-egy aranytallért szimbolizál, s aki az újév első napján lencsét eszik, annak egész évben tele lesz a bugyellárisa, s várhatóan sohasem ürül ki.

Fincza Zsuzsa

A mandulát az újévi lencsefőzelékbe rejtsük el, persze ne héjastól, s majd megmutatja, kinek lesz abban az évben esküvője

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az ifjabb generáció inkább a folyószámlája és a bankbetétje gyarapodására helyezi a hangsúlyt, így ma sem találja kellően csábítónak az aprópénzbőséget. Amúgy hiába ettük a lencsét, a családi büdzsé gyarapodása rendre elmaradt, de már rájöttem miért, azt ugyanis csak most tudtam meg, hogy a szerencselencse csak akkor hat, ha pontosan szilveszterkor éjfélkor, s lehetőleg főzelék formában kerül az asztalra. Javaslom is, akik másutt szilvesztereznek, mielőtt elmennek otthonról, rakjanak ki az étkezőasztalra egy tál lencsét, hogy az új esztendő már az első pillanatban rátaláljon. S a biztonság kedvéért egy marok magot vigyenek is magukkal a zsebükben.

Érdekes, több ország népe is úgy vélekszik, hogy a szemes ételek, a bab, a borsó, a rizs, vagy akár a köles a fémpénzhez hasonlatosak, s azért szükséges belőlük sokat enni, hogy bőséget és gazdagságot hozzanak. Lencséből egyébként többféle létezik, lehet sárga, narancssárga, vörös, zöld, indiai barna vagy akár fekete, de valamennyi kicsi, lapos és korongformájú, s mindig a színük alapján nevezik el őket.

Az orvostudorok, egészségügyi szakértők ajánlják, hogy a lencse legyen kiegyensúlyozott étrendünk természetes része.  Fotó: Fincza Zsuzsa

A lencseevéshez társul egy kedves népi hagyomány is, a főzelék készítésekor elrejtenek egy szem mandulát az ételben, s az a leányzó vagy legény, akinek a tányérjába kerül a mandula, még abban az évben megházasodik. (Itt oszlassuk el a tévhitet: a lencsét, ellentétben a többi száraz hüvelyessel, nem kell beáztatni, mert könnyen megpuhul.) A szegények kaviárjának is titulált lencse (Lens culinaris) ősrégi táplálékunk. A vad fajtából a Közel-Kelet termékeny félholdján Kr. e. 8000 körül háziasították, majd elterjed egész Európában, Észak-Afrikában és az indo-gangetikus síkságon. Egyiptomban is ősidők óta termesztik, Tutanhamon fáraó közel 3400 éves sírjában találtak egy kosárnyi lencsét és csicseriborsót, III. Ramszesz fáraó sírjában pedig a faliképeken lencsetermesztési és főzési jelenetek láthatók. A görögországi Franchthi-barlangból származó legrégebbi ismert elszenesedett lencse maradványok Kr. e. 11 000-ből származnak, s hasonló leletekre bukkantak Szíriában, Jordániában, Törökországban, Iránban és más helyeken is.

Nem mellesleg a Bibliában négyszer találkozhatunk a lencse említésével - olvasom Fráter Erzsébet "A Biblia növényei" című könyvében. Valószínűleg sokan ismerik az Ószövetségben szereplő történetet: amikor Jákob lencsét főzött, ikerbátyja, Ézsau annyira éhezett rá, hogy elsőszülött jogát cserélte el egy tál vörös lencséből készült főzelékre.

A hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozó lencse egyébként a homoktól az agyagos vályogig a legkülönbözőbb talajtípusokon megnő, a legjobban a közepes termőképességű, mély homokos vályogtalajt és a 7 körüli pH-értéket kedveli, viszont egyáltalán nem tolerálja a vizes körülményeket. A legnagyobb lencsetermelő Kanada, őket követi India és Ausztrália, de nagyon sok országban élvezik enyhén diós ízét. Egészségünkre gyakorolt hatását világszerte kutatják. A tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres lencsefogyasztás csökkenti a krónikus betegségek, a diabétesz, az elhízás, a rák és a szívbetegségek kockázatát, antioxidáns, antibakteriális, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatású, köszönhetően annak, hogy gazdag a fenoloknak nevezett növényi védővegyületekben - ebből a szempontból a legrangosabb hüvelyesek közé tartozik. A lencse különösen gazdag prebiotikus rostokban, amelyek hatékonyan támogatják az emésztőrendszer működését, serkentik az egészségünk szempontjából oly fontos jótékony bélbaktériumok aktivitását. A rostokban gazdag étrend számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentését. S mert gazdag fehérjeforrás, kiváló alternatívája a húsnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!