Európa legnagyobb „fegyverraktára” kapott helyet a falak között

2022.06.26. 11:00

Fraknó vára, az Esterházyak ősi fészke

Motoroscsapattal érkeztünk négy évvel ezelőtt Fraknó várához (Burg Forchtenstein), aztán néhány hónappal később visszatértünk a hangulatos adventi vásárba, annyira lenyűgözött minket az Esterházy-család erődítménye.

Mozsár Eszter

Azt, hogy igazi barokk építészeti remek lett az erődítmény

Burgenland egyik legnagyobb büszkesége a nagy történelmi múltra visszatekintő épület. Már az elhelyezkedése is lélegzetelállító, a kilátás pedig pazar a várfalról. Hiába, no, 1317-ben a Nagymartoni grófok tudták, hogy a Rozália-hegység dolomitszirtje megfelelő helyszín lesz az építkezéshez. 

A 15. század közepén azonban kihalt a család férfiága, és a vár 170 évre a Habsburgok tulajdonába került. Hunyadi Mátyás előbb megerősítette a Habsburgok zálogjogát, majd 1488-ban visszaszerezte a birtokot. 1491-ben a pozsonyi béke után megint Ausztria lett a tulajdonos, s 135 éves osztrák parancsnokság következett. A török hadak 1529-ben a Bécs elleni hadjárat során fel sem másztak a domboldalon, „csupán” lent gyújtották fel a várost. Alig száz évvel később, 1621-ben már Zichy György 600 huszár tartására megkapta a fraknói birtok jövedelmeit. Csupán öt évet kellett várni, és gróf Esterházy Miklós 400 ezer aranyforintért kiváltotta a fraknói és kaboldi uradalom zálogát, így 1626-tól a család tulajdonába került a vár. Esterházy Miklós jelentős reno­válásba kezdett, korszerűsítette az erődítményt, csupán az Öregtornyot hagyták meg, amire új emeletet húztak. 

Fraknó hídja advent idején

Azt, hogy igazi barokk építészeti remek lett az erődítmény, fiának, Esterházy Pálnak köszönhetjük, aki a 17. század második felében kezdte el a fellegvárat építtetni. Az egyik fő látványosság a szekkó falfestményekkel díszített belső udvar lett, ami azóta is a régió legnagyobb ilyen jellegű műalkotása a több mint 100 császári portréval, festett oszlopokkal és párkányokkal. Az adventi vásár idején különösen hangulatos a fényfüzérekkel kirakott híd és a központi rész. 
A vár egyik kiállításán 400 éves fegyvergyűjteményt nézhetnek meg a látogatók, igazi hadtörténeti csemege, ami feleleveníti a harmincéves háborút, a törökök elleni harcot, Mária Terézia korát, a Napóleon elleni csatákat. A tárlat értékes darabja a magyar koronázási zászló. A történelemkedvelőknek ajánljuk Pálffy Géza történésznek az Esterházy-kincstár koronázási zász­lóit bemutató kötetét. Esterházy Pál herceg ritkaságainak gyűjteményét eredeti helyükön, a kincstárban tekinthetjük meg. Aki még nem járt a vármúzeumban, az a honlapon virtuálisan hangolódhat rá a látogatásra. 
 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában