Egészséges életmód és táplálkozás

2021.03.27. 07:00

Stressz ellen egyél jót!

A vírushelyzet adta nehéz időszak valószínűleg mindannyiunk idegeit próbára teszi.

Józsa Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A feszültség és a bizonytalanság érzése sokak testi és lelki egyensúlyát egyaránt kikezdi. Türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek vagyunk, ami valahol érthető a jelenlegi kényszerű bezártság és a Covid-járvány okozta hullámok csapkodásai közepette. Persze ilyenkor a „ne stresszelj!” figyelmeztető jó tanács általában csak arra alkalmas, hogy az is ideges legyen, akinek előtte semmi baja nem volt.

Sokan nyúlnak ilyenkor feszültségoldó és nyugtató gyógyszerekhez, azonban nem biztos, hogy ez az első és legjobb megoldás. A B-vitamincsalád köztudottan jó hatással van az idegrendszerre, amit változatos táplálkozással könnyen bevihetünk a szervezetünkbe. A megfelelő ideg- és immunrendszer működésének biztosításán túl a bőr, haj és körmök egészségében, valamint az izmok felépítésében is nagy szerepet játszik, így minden okunk meg van a B-vitaminban gazdag ételek fogyasztására. Ilyen például egyebek között a búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonafélék, tengeri halak, burgonya, olajos magvak, csicseriborsó, banán, tojás, vese, máj, tojássárgája, dió- és mogyorófélék, lencse, zöldborsó, sárgarépa, karfiol, fejes saláta és az aszalt gyümölcsök.

Fotó: Shutterstock

Az optimális idegrendszeri egészség kapcsán ki kell, hogy emeljük a B6-vitamint, ami elengedhetetlenül fontos az agy és idegsejtjeink megfelelő működéséhez. Hiánya zavartságot, depressziót, levertséget és rosszullétet okozhat. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony B6-vitaminszinttel rendelkező személyek között jelentősen magasabb a dep­ressziósok és szorongók aránya.

Megfelelő hasznosulásához azonban magnéziumra is szükségünk van, így az abban bővelkedő ételekről sem szabad megfeledkeznünk. Természetes magnéziumforrásban gazdag élelmiszereink az olajos magvak, a zöld leveles zöldségeink, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonáink.

A feszültség levezetésére a rendszeres mozgás is nagyon jó hatással van, nyugodtan „zavarjuk” le a gyerekeket vagy a párunkat futni, szaladgálni, amíg mi otthon elkészítjük a B-vitaminokban dúskáló citromos hekkfilét mondjuk friss tavaszi zöldségkörettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!