a csend és a nyugalom tava

2021.03.07. 16:00

Bohinji-tó: A természet szerelmesei biztosan a szívükbe zárják a környéket

Szlovénia legnagyobb tava a festői szépségű Bohinji-tó, mely idilli nyugalmat árasztó természeti kincseivel és szabadidős lehetőségeivel magával ragadja és feltölti a látogatót.

Laskovics Márió

A Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb és talán legszebb tava a Júliai-Alpok ölelésében Fotó: Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

A Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb természetes tava, mely a gleccser vájta Bohinj-völgyben fekszik az ország északnyugati részén, a Júliai-Alpokban, Felső-Krajna történelmi régióban, a Triglavi Nemzeti Park (az ország egyetlen nemzeti parkja) területén. A Dunántúlról autóval öt-hat óra alatt elérhető tó hossza 4100, legnagyobb szélessége 1200 méter, területe 3,18 négyzetkilométer. Medre meredeken mélyül, nincsenek jelentős sekély részei. Legnagyobb mélysége 45 méter. A Bledi-tóhoz hasonlóan gleccserek formálták, és morénák veszik körül.

A tó vize Ribcev Laz község hídja alatt folyik ki Fotó: Laskovics Márió

A tó fő beömlő vízfolyása és legjelentősebb kifolyása is a Száva egyik forrásvize, a Sava Bohinjka folyó, Savica, illetve Jezernica néven. Bejövő vízmennyiségének több mint harmadát ugyanakkor az északi part mentén, a tó vízszintje alatt feltörő karsztforrások biztosítják. A víz szintje heves esőzések után akár két-három méterrel is megemelkedhet, hőmérséklete nyáron 22 Celsius-fokig emelkedik, télen gyakran befagy. A tó vízkapacitása körülbelül százmillió köbméter, vize évente három alkalommal cserélődik, és több mint tíz halfajnak ad otthont, például a sebes pisztrángnak.

Az Aranyszarv szobor közkedvelt fotótéma Fotó: Laskovics Márió

A térséghez fűződik az Aranyszarv (Zlatorog) nevű mitikus fehér szőrű kecskebak (vagy zerge) legendája. Az állat szobra a tó mellett áll, közkedvelt fotótéma a gyönyörű víztükörrel és a tavat körbe- ölelő hegyvonulatokkal.

A Bohinji-tó Szlovénia legnagyobb és talán legszebb tava a Júliai-Alpok ölelésében Fotó: Laskovics Márió

A tó számos szabadidős tevékenységre alkalmas, emellett a környéken gyaloglásra, túrázásra, hegymászásra is lehetőség van. Ha nyáron egy vagy több napot töltünk valamely tóparti szállodában, éjjel is tehetünk sétát. A part mentén a tücskök ciripelését kisebb-nagyobb csobbanások tarkíthatják, ugyanis a honos állatfajok mellett a merészebb utazók szintén víz alá merülhetnek az éj leple alatt. Apropó, olyan tisztán ragyogó csillagokkal telinek még sehol másutt nem láttam a fekete égboltot, mint e varázslatos, természeti kincseivel idilli nyugalmat árasztó völgyben. Éjszakai fürdés előtt, után vagy helyett kifekhetünk bátran hullócsillagokat bámulni. A tóparttól pár kilométerre ered a Sava Bohinjka folyó egy fantasztikus vízeséssel. Ha Ukanc községben tesszük le az autónkat, akkor egy huszonegy kilométeres körtúrát tehetünk, mely során érintjük a forrást és vízesését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!