bizalom és őszinteség

2021.02.07. 15:30

Útmutató kamaszokhoz – Gaál Boglárka családterapeuta javaslatai a nehéz korszak kezelésére

Tegye a szívére a kezét az olvasó, bizony szülőként megfeledkezünk arról, hogy mi is voltunk kamaszok, néha nehezen kezelhető, lázadó fiatalok. Vannak helyzetek, amikor saját gyerekünk tart elénk tükröt, és nem mindig tetszik az, amit abban látunk. Felelős felnőttként hogyan segíthetjük pályaválasztásukat, miként adhatunk tanácsot szerelmi csalódásaikra vagy válás után hogyan kezeljük a nem mindig könnyű helyzetet?

Mozsár Eszter

Gaál Boglárka családterapeutaként sok élethelyzetet látott már eddigi praxisában. A szakember is szülő, van tehát saját tapasztalata. Január, február izgalmas időszak, túl vagyunk a középiskolai központi felvételiken, a felsőfokú tanulmányokra és az érettségire jelentkezés határideje lassan lejár. A családokban ilyenkor kicsit talán feszültebb a hangulat, szeretne mindenki a legjobb tudása szerint segíteni. De hogyan tegyük ezt okosan és kíméletesen?

Gaál Boglárka: Támogassuk az erősségeiben, ne a szülői vágyakat erőltessük
Fotó: Katona Tibor

– A kamaszlét köztes állapot a gyerek- és a felnőttkor között, persze, hogy bizonytalanabb ilyenkor mindenki – ad magyarázatot a szakember. – Konfliktusba kerülhetnek szülőkkel, tanárokkal, keresik, hogy hova tartoznak, mi a feladatuk, küldetésük. Ez a lázadás időszaka, gyakran ellenséget látnak a világban, a felnőttekben, de ez a kamaszkor természetes velejárója. Jellemző, hogy a lányok előbb serdülnek, gyakran csábítóan viselkednek. Ezzel nőiségüket szeretnék erősíteni, gyenge önbizalmukat kompenzálni. A fiúk ezzel ellentétben később komolyodnak. Mindkettő nemre igaz, hogy a testi érés nincs összhangban a lelki éréssel. A világra jellemző, hogy egyre fiatalabb korban kezdődik a kamaszkor. A szülőknek meg kell érteni, hogy ez a leválás, az eltávolodás időszaka, ami sem a fiatalnak, sem a szülőnek nem egyszerű feladat. A felnőttek is tele lehetnek bizonytalansággal, főleg az első gyereknél. Azt vallom, ha érzelmileg megfelelő muníciót kaptak kisgyermekkorban, akkor a pubertáskorban olyan nagy baj nem lehet. A kisiklások például abból is fakadhatnak, ha a tekintélyelvű szülő erősködik, akaratát ráerőlteti a gyerekre. A fiatalt abban kell támogatni, ami az erőssége, és el kell tudni fogadni, ha nem olyan pályára vágyik, amit a szülők elképzeltek neki. Látni kell, hogy óhatatlanul hozzuk magunkkal a családi mintát, és azt adjuk tovább. Azon fáradozzunk, hogy erősítsük gyerekeink önbizalmát. Egyengessük az útjukat, de ne hatalmaskodjunk felettük.

Sok esetben már az is nagy segítség, ha meghallgatjuk, vigasztaljuk a tinédzsert
Fotó: Shutterstock

– Kikben bíznak a kamaszok?

– A szülőktől kicsit eltávolodhatnak, ám sok esetben választanak maguknak példaképet, aki lehet pedagógus, idősebb barát vagy családtag. Vízválasztó, amikor középiskolában, egyetemen kollégiumba kerülnek, megtanulnak önállósodni. Ilyenkor is szükség van a támogató közegre, de már távolabbról. Pályaválasztásnál vegyük tudomásul, hogy ha utódunk nem a mi megvalósulatlan álmainkat váltja valóra. Fontos azt erősíteni a gyermekben, hogy nem a tanulmányi eredmény az egyetlen érték, ne csak annak alapján ítélje meg a szülő a gyermeket.

Jó kommunikáció nélkül „állóháború” alakul ki
Fotó: Shutterstock

– Fontos a kamaszok számára a kortársak véleménye, barátsága?

– Sokan aggódnak, a gyerek nehogy rossz társaságba keveredjen, ez természetes. Ha a szülőnek nem tetsző társaságot választ a gyermek, az gyakran a lázadás jele. Erős hatással vannak egymásra, ez tény, de ne zárjuk el őket a külvilágtól, mert ebben az életkorban nagyon fontosak a kortárskapcsolatok. Legyenek határok, a gyerek nem barátunk, hanem olyan valaki, akiért felelősséggel tartozunk. Fontos a következetesség és a szülői szerep megőrzése. A fiataloknak azt javaslom, hogy írjanak naplót, adják ki magukból a feszültségeiket, írják le, ami a szívüket nyomja, mondják ki nemtetszésüket, bizonytalanságukat, haragjukat, érzéseiket. Nagyon fontos, hogy a szülők tartsák tiszteletben az intim szférájukat, ne kutassanak a levelezések után.

– Mikor kezdjünk komolyabban aggódni?

– A kamaszkor változással jár, ám vannak figyelmeztető jelek, amikor tényleg szakemberhez kell fordulni. Ha például tartósan és jelentősen romlik sok tantárgyból a tanulmányi eredménye, ha az addig nyitott gyerek bezárkózik vagy hirtelen fogyásnak indul, gyakori, szélsőséges hangulati ingadozásai, indulatkitörései vannak. Azért, hogy megelőzzék a pubertáskori gondokat, a felnőttek is sokat tehetnek. A gyereknek éreznie kell, hogy a szülő bízik benne és őszinte vele. Fontos a kommunikáció, meséljék el a teljes családtörténetet, ne titkolózzanak, és nyugodtan vállalják fel gyermekeik előtt a saját kamaszkori útkeresésüket. Éljék meg az érzéseiket, az akár gyász, veszteség vagy öröm. Ne idealizáljunk senkit, nem vagyunk tökéletesek, így vagyunk egészek a tökéletlenségeinkkel, a hibáinkkal együtt. Legyünk jelen az életükben, érezzék, hogy mindig számíthatnak ránk, talán ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik