Négy korszak emlékei

2020.11.22. 07:00

Gazdag anyaggal örvendeztette meg a régészeket a próbafeltárás az M76-osnál

Ujjbegy nagyságú dobókocka, pénzdarab, apró nyílhegy, több ezer éves szobrocska töredékei. Csak néhány azon leletek sokaságából, amelyeket sok ezer köbméternyi föld átvizsgálásakor találtak a régészek Nemesrádó közelében.

Arany Gábor

A házak feltárásakor szép számmal kerültek elő korongon készült kerámiaedények töredékei, mutat néhány darabot Eke István Fotók: A szerző

Adatgyűjtés és terepbejárás

A leendő M76-os autóút üzemeltetését szolgáló mérnökségi telep felépítésére kijelölt hathektáros területen végezték el a próbafeltárást a Göcseji Múzeum szakemberei a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Várkapitányság Nonprofit Kft. megbízásából. Az egy hónapos munka a feltárás harmadik fázisa volt, a részletekről Eke István, a Göcseji Múzeum késő vaskorral és római korral foglalkozó régésze beszélt. Szavaiból kitűnt, a szeptemberben indult próbafeltárást első lépésben adatgyűjtés, terepbejárás előzte meg.

A házak feltárásakor szép számmal kerültek elő korongon készült kerámiaedények töredékei, mutat
néhány darabot Eke István Fotók: A szerző

– Áttekintettük, volt-e itt korábban régészeti kutatás, kerültek-e elő leletek, elemeztük a környék földrajzi fekvését, vízrajzát – kezdte a magyarázatot. – A második lépésben következett a műszeres geofizikai felmérés magnetométerrel. Ez az eszköz megmutatja a felszín alatti rétegek bolygatottságát, az esetleges régészeti jelenségeket. A talaj homogén mágnesezettsége ugyanis megváltozik ott, ahol például betöltődött egy patakmeder vagy éppen egy ház alapját ásták ki. Ez a műszerrel kimutatható elváltozás elárulja akár több ezer éves települések nyomait is. Az információk alapján jelöltük ki a próbafeltárás helyét, ezzel kideríthetjük, milyen leleteket rejt a föld. Amennyiben a próbafeltárás pozitív eredménnyel zárul, a beruházás megkezdése előtt megtörténik a teljes feltárás. Itt ez teljesült, így a tervek szerint november végén nagyobb területen kezdhetünk dolgozni – mondta.

A próbafeltárásban 30 darab 50x2 méteres, 1-1,5 méter mély kutatóárkot nyitottak meg a Nemestörpön-dűlőben Fotó: Göcseji Múzeum

Rengeteg kincs került elő

A próbafeltárásban 30 darab 50x2 méteres, 1-1,5 méter mély kutatóárkot nyitottak meg.

– Felfokozott hangulatban láttunk hozzá, hiszen hasonlattal élve, olyan volt ez, mint amikor ajándékot bontunk ki. Az előzetes bejárás, a magnetométeres kutatás alapján már sejthető volt, hogy komoly leletek várnak ránk, de még nem tudhatjuk pontosan, mit találunk. A felszíni adatok alapján kora és középső rézkori, valamint középkori tárgyakra számítottunk, de nagy meglepetésre ennél több korszak emlékei bukkantak elő. A legkorábbiak a középső rézkorból származnak. Ezek a lengyeli kultúra kései fázisának, és a „tűzdelt barázdás díszű kerámia” kultúrájának leletei, amelyek 5500–6000 évesek. Ezek közül kiemelendő az agyagból készített idol, szobor. Ez női alakot ábrázol, sajnos töredékesen került elő, de így is jól látható a ruhát és a hajat jelző bekarcolás. Ez a típusú díszítés az edényeken is megtalálható. Az idolt valószínűleg egy szertartás részeként törték össze, és több értékes tárggyal együtt helyezték el a földbe. Erről tanúskodik, hogy az idol mellől edények töredékei, kőből készült kések és csiszolt kőbalta is előkerült – magyarázta.

Eke István elmondta: Zala megyében sok helyen találtak hasonló korú leleteket, és a tűzdelt barázdás díszű kerámia kultúra kiterjedését jelzi, hogy Dunántúlon, sőt egészen Grazig terjedő területeken bukkantak elő tárgyi emlékeik.

III. Béla-kori rézpénz töredéke

– A rézkort követően a terület sokáig lakatlan lehetett, mert a következő időszak leletei már a 2200-2300 évvel ezelőtti késő vaskorról árulkodnak – folytatta. – Nagyobb méretű kelta falu létezhetett itt az észak-déli irányú völgyben, ahol egykor egy kisebb patak csörgedezett, most pedig a Principális-csatorna húzódik. Ez a domb emelkedett ki a mocsaras területről, ideális feltételeket teremtve a letelepedéshez. Védett az északi széltől, közel a víz és a völgyben húzódó közlekedési útvonal. A domb alsó részén, a patak partjától nem messze állhatott az az öt épület, amelyre rátaláltunk. A kutatóárkokban három ház egészét, valamint két ház részletét tártuk fel. Ezek téglalap alakú, félig földbe mélyített 15 négyzetméter nagyságú épületek.

Nyílhegy a 12-13. századból

Jellemzően nem ebben zajlott az élet, ezek csak alvásra és menedékül szolgáltak az időjárás viszontagságai elől – mondta.

– A padlójuk 60-70 centivel a földfelszín alatt húzódott, az oldaluk fából vagy agyagból készült, a tetőt náddal vagy szalmával fedték be. Korongozott kerámiaedények töredékeit is megtaláltuk, az egyik épületben pedig az agyagból tapasztott, kiégetett falazatú kemence is nagyon jól megőrződött – sorolta.

A leletek épsége annak is köszönhető, hogy a domb felső része lemosódott, 120 centi földdel fedte be az épületet, megóvva azt, amit eltemetett. A talaj eróziója az erdőirtás miatt következett be, az pedig a török időkben történhetett – magyarázta.

A 15 krajcárost 1802-ben verték

Az egyik ház visszatöltődött földjéből csontból készült, hosszúkás dobókocka is előkerült. Az ujjbegynyi téglatest legkisebb oldalain egy-egy pötty, a nagyobb oldalain 3-4-5-6 kör alakú jel látható. Nem tudni pontosan, milyen játékot játszhattak vele, de hasonló kockák kerültek már elő Csehország területén is. Ahogy Eke István ezt a Göcseji Múzeum blogjában is leírta, a kelták játékszenvedélyéről az ókori történetíró, Tacitus is megemlékezett. Germania című munkájában írta, hogy egy szenvedélyes játékos akár a személyes szabadságát is képes volt eljátszani.

Apró dobókocka a keltáktól

A következő korszak a rómaiakhoz kapcsolódik, tehát ez a Krisztus születése utáni négy évszázadot jelenti Pannónia történetében.

Ezen időszakból csak szórványos leletek kerültek elő: I. századi bronzfibula, ruhakapcsoló tű töredékei és IV. századi bronzpénz. A római kort követően a terület ismét lakatlan lehetett évszázadokon keresztül.

A következő régészeti korszak a XIII–XIV. század. Ekkor a domb­oldalon kisebb település létezhetett.

– A falu nevét nem tudni pontosan, de a terület Nemestörpön-dűlő néven ismert, ami arra utalhat, hogy itt az egykori Nemestörpön falu lehetett, amely valószínűleg a török korban pusztult el. Beszédes helynév, hiszen a környéken több Nemes előnevű falu található. Vándor László kutatása szerint az oklevelekben 1270-ben először említett Nemesterpény falu neve őrződött meg az említett formában, az pedig Pölöske várához tartozott. A középkori falu három házát sikerült feltárni. Kettőben közel teljes épségben megmaradt a kemence, ezek kisebb kéménnyel épültek, ami kivezetett a házból a tetőn át. Ilyen modern megoldással régészeti feltáráson még nem találkoztam – emelte ki.

A középső rézkori, női alakot ábrázoló idol töredéke

S mit hoz elő a közeli jövő a távoli múltunkból? Nos, a november végén kezdődő teljes feltárás után lehet választ kapni arra, mekkora kiterjedésű volt a kelta falu.

Rábukkanhatnak a fémművesség nyomaira, öntőformákat, öntőtégelyt rejthet a föld, és még sok minden mást. Abban biztosak lehetnek a szakemberek, hogy a következő hetek még rengeteg izgalmas felfedezést tartogatnak, mert már eddig is jelentős anyag került elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!