Van rá mód, hogy megvédjük magunkat

2020.11.03. 17:30

A fővárosban közelharcot oktató hivatásos testőr, Pöltl Ákos bemutatót tartott Zalaegerszegen

Bemutató szemináriumon ismerkedhettek meg nemrég a résztvevők az önvédelem fogalmával, a katonai gyorsított tanulási folyamat, a készségszintű tudás oktatásának alapjai­val.

Jóna István

Pöltl Ákos a földön fekve azt mutatja, hogyan kerülhetünk ki épségben egy ilyen helyzetből

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A Boxart Bokszklubban a bemutatót Pöltl Ákos tartotta, aki több mint 10 éve oktat Budapesten közelharcot, Angliában szerzett hivatásos testőr képesítést.

Pöltl Ákos a földön fekve azt mutatja, hogyan kerülhetünk ki épségben egy ilyen helyzetből
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Nagyon tetszett az embereknek a foglalkozás, és örülök annak, hogy ezt a tudást a szülővárosomban be tudom mutatni, hiszen ilyen jellegű képzés nincs jelenleg Zalaegerszegen. Ami rendkívül fontos, hogy nemcsak olyanoknak szól, akik régóta küzdősportokkal foglalkoznak, hanem hétköznapi embereknek, 14 év feletti gyerekeknek, nőknek, bárkinek, akinek semmilyen ilyen jellegű előképzettsége sincs. A képzés által rövid idő alatt készségszintű tudást sajátíthatnak el, ami nem csupán fizikailag, de mentális téren is jelentősen megerősíti az embert. Ez a munka izzadsággal jár, kitartás szükséges hozzá. A program három alappilléren nyugszik: az állóképesség, az önvédelmi technika és mentális felkészítés – foglalta össze Pöltl Ákos.

A program összeállítója elmondta, hogy elcsépelt lett az önvédelem szó használata, mert sokszor csak a technikákra koncentrálnak, a mentális reakcióképesség fejlesztésének hiányában pedig használható, készségszintű tudást nem adnak bizonyos képzések.

– Mivel az ütés és a rúgás is agyból vezérelt, ha lefagyunk, akkor nem számít a technikai tudás, nem védhetjük meg magunkat. A rendezvényen tartottunk egy katonai állóképesség bemutatót, a felgyorsított oktatási módszerről, illetve a mentális kondicionálás alapjaiba kaptak elméleti betekintést a résztvevők, majd az angliai testőrképzésen megismert modulokat mutattam be. Ezzel a tudással képessé tesszük az egyént arra, hogy ténylegesen meg tudja védeni magát vagy a családját. A testőrképzésen alkalmazott tematikus oktatási modulok mellett az elit osztagos katonai egységek által alkalmazott leegyszerűsített és felgyorsított tanulási módszert használjuk. Mindezt a civil élethez igazítva, az ott tapasztalható élethelyzetekre, leggyakoribb veszélyekre, fenyegetettségekre alkalmazva. A cél, hogy veszély, támadás esetén stresszhelyzetben működőképes tudjon maradni az ember és képes legyen hatékony reakciókkal élve, sérülés nélkül megúszni a szituációt – fogalmazott.

Az év hátralévő részében szombatonként az önvédelem területeit átfogó szemináriumokat tervez Pöltl Ákos, s hetente kétszer funkcionális állóképesség és mentális erőfejlesztés tréningek és taktikai küzdelmi edzések lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!